Bryttider för överföring mellan banker?

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.
Innehåll i guide

Att banköverföringar hos vissa banker går på samma dag, medan banköverföringar hos andra banker tar flera dagar, är något som förvirrar många. Det finns dock en väldigt enkel, eller åtminstone förtydligande orsak till detta. Det är nämligen så att olika banker har olika bryttider. Det är dessa bryttider som avgör när din banköverföring går igenom och hur snabbt du får pengarna på kontot.

För dig som är kund hos en bank sker banköverföringarna i de allra flesta fall redan samma dag. Är du däremot inte kund hos den bank du ska göra en banköverföring hos behandlas denna enligt bankens bryttider. Det kan med andra ord vara bra att hålla koll på vilka olika bryttider storbankerna har, något vi går igenom nedan!

Vad innebär bryttider?

Bryttider hos en bank har att göra med hur länge du som inte är kund hos denne får vänta på att din banköverföring genomförs, det inkluderat när pengarna når mottagarens konto.

Det är nämligen så att de allra flesta banker genomför banköverföringar direkt för de som är kund hos banken i fråga. För de som inte är kund hos banken tar det dock vanligen lite längre tid, detta beroende på bankens egna riktlinjer kring bryttider. Men vad är bryttider egentligen?

Jo, bryttid kan enkelt förklaras som den dagliga tidpunkt som banken i fråga har satt som gräns för att diverse låneansökningar (så som banköverföringar) ska bli beviljade samma dag. Tidpunkten kan exempelvis vara före kl. 11.00 för vardagar och före kl. 13 för helger.

Det gäller alltså att hålla koll på bankens bryttid om du vill att din banköverföring ska gå igenom, och att pengarna ska nå mottagaren, samma dag som du utförde den. Banköverföringar som görs senare än denna bryttid kommer hanteras nästkommande bankdag.

Beroende på vilken bank det gäller kan som sagt riktlinjerna för detta variera. Bryttider för en bank gäller dock endast för dig som inte själv är kund hos banken i fråga. Är du kund hos banken ska diverse banköverföringar och utbetalningar ske samma dag oavsett tidpunkt.

Vad avgör bankernas bryttider?

Men varför har inte alla banker samma bryttider? Det skulle ju vara så mycket enklare för alla! Ja, det är lätt att känna så. Men faktum är att dessa bryttider finns till av en anledning. I Sverige har vi ett centralt betalningssystem som heter RIX.

Det är detta betalsystemet, som sköts av Riksbanken (Sveriges centralbank) som från början styr bankernas bryttider. En bank måste alltså anpassa sina bryttider efter detta system. Detta på grund av att överföringar och transaktioner som görs måste gå genom Riksbanken. Det både för att det ska vara så smidigt, säkert och tryggt som möjligt.

Är det viktigt att hålla koll på bankernas bryttider?

Ja, det skulle vi absolut säga. Med tanke på att det är bankernas olika bryttider som är avgörande för när dina banköverföringar hanteras innebär det också att dessa är avgörande för när pengarna betalas ut.

Oavsett om det gäller en överföring till eller från dig är det rätt tryggt att vara medveten om när pengarna ska vara inne på kontot. Har du koll på bankernas bryttider slipper du också oroa dig för att överföringen eller transaktionen har gått fel bara för att pengarna inte dyker upp samma dag.

Detta är som sagt ofta helt normalt då du inte är kund hos banken som pengarna skickades till eller från. När du veta vilka tider du har att förhålla dig till vet du också vad du kan förvänta dig, för att sen agera utifrån det om något inte är som det ska.

Bryttider hos de svenska storbankerna

Trots att det många gånger endast är nödvändigt att känna till information gällande den bank du är kund hos är det i detta fall mer nödvändigt att vara medveten om resterande bankers bryttider. Det i och med att du som är kund hos en bank inte påverkas av dennes bryttider.

Gör du ofta överföringar från eller till andra banker kan det alltså vara bra att hålla koll på vad som gäller hos dem. Genom att förhålla dig till de olika tidpunkterna kan du säkerställa att dina överföringar når en mottagare med ett konto hos en annan bank när du själv önskar.

Så vad har de olika storbankerna för bryttider? Det går vi igenom nedan!

Bryttider Swedbank

Hos Swedbank sker så kallade interna överföringar, det vill säga banköverföringar mellan två konton hos Swedbank, direkt. Däremot kan hanteringen av banköverföringar till ett konto hos en annan bank ta längre tid. När det kommer till Swedbank och bryttider kan de variera beroende på när och hur överföringen genomfördes:

 • Vardag före kl 13.00 – mottagaren ska ha pengarna på konto samma dag
 • Vardag efter kl 13.00 – mottagarens pengar ska finnas på kontot nästa helgfria vardag
 • Lördag och helgdag – pengarna ska nå mottagarens konto nästa helgfria vardag

Har du bankkonto hos Swedbank?

Då kan du låna pengar hos en långivare som samarbetar med Swedbank för snabba utbetalning.

Bryttider Danske Bank

Hos Danske Bank behöver du som kund inte bry dig om några bryttider om du vill göra en överföring till ett annat konto hos Danske Bank. Bryttiderna är endast aktuella då du genomför en banköverföring till konton hos andra banker. Bryttiderna hos Danske Bank är:

 • Vardag före kl 13.30 – pengarna når mottagarens konto senast samma dag
 • Vardag efter kl 13.30 – nästkommande vardag ska pengarna finnas på mottagarens konto

Om en banköverföring genomförs på andra dagar än de som räknas som bankdagar kommer pengarna dras från betalarens konto nästkommande bankdag. Pengarna ska dock finnas hos mottagaren senast två dagar senare.

Snabba lån till Danske Bank

Några långivare samarbetar med Danske Bank och kan göra snabba utbetalningar av lån om du har bankkonto hos dom.

Bryttider Handelsbanken

Precis som hos ovanstående banker sker internöverföringar omgående hos Handelsbanken. Om betalningen görs ett till konto hos en annan banke gäller dock andra regleringar – du ska då kolla på bryttider för överföring mellan olika banker hos Handelsbanken:

 • Vardag före kl 08.45 – pengarna ska nå mottagarens konto senast kl 12.30 samma dag
 • Vardag före kl. 11.45 – mottagaren ska ha pengarna på sitt konto senast samma dag kl 15.05
 • Vardag efter kl 14.00 – mottagarens pengar dyker upp på konto nästa bankdag
 • Lördag, helgdag och röd dag – pengarna når mottagarens konto nästa helgfria vardag

Lån med direktutbetalning till Handelsbanken

Har du bankkonto hos Handelsbanken kan du ta lån med snabb utbetalning till Handelsbanken-konton.

Bryttider SEB

Hos Swedbank sker banköverföringar mellan bankens kunder så snart de har genomförts. Gäller det däremot överföringar till mottagare med konton hos andra banker ser det annorlunda ut. De bryttider som gäller vid överföring mellan olika banker hos Swedbank är dessa:

 • Vardag före kl 06.00 – mottagaren ska ha pengarna på kontot senast kl 09.30 samma dag
 • Vardag före kl 09.00 – mottagaren ska motta pengarna samma dag senast kl 12.30
 • Vardag före kl 11.00 – mottagarens pengar ska finnas på kontot samma dag senast kl 15.05
 • Vardag före kl 13.45 – mottagaren ska ha pengarna på kontot senast kl 17.20 samma dag
 • Vardag efter kl 13.45, samt lördag och helgdag – mottagarens pengar ska finnas på kontot senast nästkommande vardag kl 09.30

När du genomför en banköverföring hos SEB kommer pengarna dras från ditt konto kl. 23.45 dagen innan de ska finnas på mottagarens konto. För helger och helgdagar gäller samm sak fast kl. 23.00.

Har du bankkonto hos SEB?

Då kan du låna pengar hos en långivare som samarbetar med SEB för snabba utbetalning.

Bryttider Nordea

Om du är kund hos Nordea kan du förvänta dig att dina pengar når ditt eller mottagarens konto samma dag, såvida även mottagaren är kund hos Nordea. Är mottagaren kund hos en annan bank gäller dessa bryttider:

 • Vardag (bankdag) före kl 13.30 – pengarna ska nå mottagarens konto senast samma dag
 • Vardag efter kl 13.30 – mottagaren ska ha pengarna på kontot senast nästa bankdag

De dagar som inte räknas som bankdagar hos Nordea är följande: midsommarafton, julafton, nyårsafton och allmänna helgdagar.

Lån med direkt utbetalning till Nordea

Letar du efter SMS-lån eller snabblån som har direkt utbetalning till Nordea-konton?

Bryttider Länsförsäkringar bank

Precis som alla andra storbanker erbjuder Länsförsäkringar bank dig som kund att genomföra direktbetalningar till konton hos andra bankkunder. Om mottagaren däremot är kund hos en annan bank gäller följande bryttider:

 • Vardag före kl 10.00 (plus- och bankgiro) – överföringen genomförs samma dag
 • Vardag före kl 13.45 – mottagaren ska få pengarna på sitt konto senast samma dag
 • Vardag efter kl 13.45 – pengarna når mottagarens konto nästkommande bankdag

Alla frågor och svar