Hur kan jag få lån när alla säger nej?

Har du hamnat i en situation där det är svårt för dig att få lån? Kanske har du fått en betalningsanmärkning eller saknar en fast inkomst? Då kan det vara skönt att veta att det faktiskt finns långivare som är beredda att hjälpa dig.

Långivare säger nej

Alla kreditgivare i Sverige ställer vissa krav på dig som vill låna pengar av dem. Vissa är väldigt strikta och säger direkt nej om du inte kan uppfylla alla deras krav. Men det finns också långivare som har valt en annan väg och är mer generösa i sin bedömning.

Om du har fått nej från flera långivare så kan det bero på din ålder. Många har nämligen en åldersgräns på 20 år för att få låna pengar. Men det finns faktiskt flera aktörer på den svenska marknaden som låter dig ta ett lån redan på din 18-årsdag.

18 års åldergräns
Nätlån Snabblån
1 000 – 10 000 krLånebelopp
39 %Ränta

Detta är en högkostnadskredit. Om du inte betalar tillbaka hela lånet riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun.

Det finns också långivare som tillåter dig att låna, även om du skulle ha råkat dra på dig en betalningsanmärkning. Om din betalningsanmärkning är helt färsk så blir det tuffare att få lån, men om den är minst 6-12 månader gammal så finns det flera kreditgivare som låter dig låna pengar trots din betalningsanmärkning. Antalet anmärkningar är också en faktor som spelar in. Har du en eller få anmärkningar är chansen större att du får ditt lån beviljat.

Anmärkning OK om äldre än 6 mån
Klara Lån Låneförmedlare
1 000 – 30 000 krLånebelopp
9.84–39.5 %Ränta

Detta är en högkostnadskredit. Om du inte betalar tillbaka hela lånet riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun.

Om du har en väldigt låg månadsinkomst så kommer det också leda till att du får avslag på din ansökan hos många långivare. Men det betyder inte att det är kört. Det finns nämligen långivare som inte har någon fast inkomstgräns, utan låter inkomsten bli en del av helhetsbedömningen.

Krav: deklarerad inkomst + 18 års gräns
Kredit365 Snabblån
2 000 – 5 000 krLånebelopp
39 %Ränta

Detta är en högkostnadskredit. Om du inte betalar tillbaka hela lånet riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun.

Så hur gör jag för att få ett lån när alla långivare tycks säga nej?

Det viktigaste är att du lägger lite tid på att gå igenom låneföretagens krav innan du söker. Ofta står det klart och tydligt vilka krav som ställs, så avstå från att ansöka om du inte uppfyller kraven. Du kommer snart märka att det finns bolag som har lägre krav, och förhoppningsvis kan du hitta ett vars krav du uppfyller. I slutändan kommer det att göras en individuell bedömning (åtminstone om du har betalningsanmärkning), vilket innebär att det inte finns någon förhandsgaranti att ditt lån blir beviljat.

Givetvis får du räkna med lite högre ränta hos de långivare som har lägre krav på sina låntagare. Det är helt naturlig eftersom kreditgivaren tar en högre risk när de lånar ut pengar till någon vars kreditbetyg är lägre. Tänk på att det också kan finnas begränsningar för hur mycket du får låna och det är inte säkert att du får hela beloppet du ansökt om beviljat.

Du bör också tänka långsiktigt och göra allt du kan för att förbättra din ekonomiska situation. En betalningsanmärkning kommer så småningom att försvinna, så se till att inte dra på dig någon ytterligare. Arbeta också aktivt med att försöka höja din inkomst, exempelvis genom att gå upp i tid eller söka ett annat jobb med högre lön.

Fler frågor om Låna pengar

Alla frågor & svar

Per Eriksson
  • Per Eriksson
  • Utvecklare/skribent på Lanutanuc.com
  • Publicerad
  • Uppdaterad