Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

En betalningsanmärkning, eller prick som det även kallas, försvinner i regel efter tre år (36 månader) för privatpersoner. För juridiska personer försvinner en betalningsanmärkning normalt efter fem år. Hur länge en betalningsanmärkning är kvar bestäms av de olika kreditupplysningsföretagen och kan variera.

Genomgår du en skuldsanering ligger dessa uppgifter kvar i fem år från dagen då skuldsaneringen inleds. Pågår den längre än fem år försvinner den samma dag som betalningsplanen är slutförd.

Eftersom varje kreditupplysningsföretag gör sina egna bedömningar är det inte säkert att alla kreditupplysningsföretag tar bort en betalningsanmärkning bara för att ett företag gör det.

UC

Hos UC visas en betalningsanmärkning i UCs register i tre år för privatpersoner. En betalningsanmärkning gällande missbrukade kontokortskrediter visas i UCs register i två år.
Det är bara banker och kreditmarknadsbolag som ser en betalningsanmärkning hos UC som gäller misskötta krediter.

Bisnode

En betalningsanmärkning som är registrerad hos Bisnode finns kvar i tre år för privatpersoner.

Creditsafe

Hos Creditsafe ligger en betalningsanmärkning kvar i tre år för privatpersoner och plockas bort senast tre år efter det datum då den uppkom.

Sergel Kredittjänster

Betalningsanmärkningar hos Sergel försvinner efter tre år för en privatperson.
En betalningsanmärkning som gäller skulder till allmänna mål (staten/kommuner) ligger kvar i fem år. Allmänna mål kan exempelvis vara obetalda skatter, underhållsstöd eller böter.

Syna AB

Information om en betalningsanmärkning hos Syna finns kvar i tre år för privatpersoner.

Safenode

Safenode saknar helt information på sin webbplats om tidsangivelse för betalningsanmärkningar.

Alla frågor och svar