Kan jag låna pengar utan inkomst?

Kristin Bengtsson
Kristin är en ekonom som granskar långivare och skriver omdömen och fakta om de olika lån som jämförs på LånUtanUC. Har tidigare arbetat med att handlägga låneansökningar hos en långivare.
Innehåll i guide

Normalt sett är det svårt att få ett lån om du saknar en fast inkomst. Kreditgivare har i regel ett inomstkrav för att man ska få låna pengar, både för privatlån (blancolån) och snabblån (SMSlån). Det kan dock finnas en chans att bli beviljad snabblån även om du saknar inkomst för tillfället. Långivaren tittar på din nuvarande situation och gör en bedömning om du klarar av att betala tillbaka lånet. Är svaret ja kan du bli beviljad ett lån.

Oavsett om man saknar fast inkomst eller har ett fast jobb kan man hamna i en ekonomisk kris där ett lån är enda utvägen för att komma på banan igen. Du kanske behöver låna en mindre summa snabbt i några dagar eller någon vecka för att få mat på bordet, betala en räkning eller för att kunna tanka bilen så att du kan ta dig till jobbet. Det oväntade kan hända oss alla och när det väl sker kan livet kännas tufft.

Enda utvägen kan vara att ta ett snabblån eller blancolån. Har du inte en fast inkomst för tillfället och behöver låna en mindre summa pengar är snabblån kanske det enda lån som kan vara möjligt att få. Allt beror på hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut, om du har några nuvarande skulder samt hur stora utgifter du har per månad. Har du inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden samtidigt som du har en bra ekonomisk historik kan vissa långivare godkänna låneansökningar trots att du saknar en fast inkomst. Den huvudsakliga frågan är om du kan betala tillbaka lånet? Behöver du låna pengar utan en fast inkomst måste du på något sätt få pengar till att betala tillbaka lånet. Kanske har du precis påbörjat ett jobb och väntar på lön eller kommer få pengar på annat sätt snart som kan göra ett lån möjligt.

Kan godkänna utan inkomst
Saldo Snabblån
 • Lånebelopp
 • 1 000 – 5 000 kr
 • Ränta
 • 19.5–39.5 %
 • Löptid
 • 1–5 mån
 • Ålderskrav
 • 18 år
 • Snabblån
 • Utan UC (Bisnode Kredit)
 • Startavgift 395 kr

Det här är en högkostnadskredit Betalar du inte tillbaka hela lånet riskerar du betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter: hallåkonsument.se.

Låneexempel: Låna 5 000 kr i en månad. Uppläggningsavgift 395 kr, nominell ränta 39 %, effektiv ränta 265,5 %, totalt att återbetala 5 570,34 kr.

Saldo kan godkänna låneansökan utan fast inkomst

Bild: Skärmdump från saldo.com som ibland kan låna ut pengar även utan fast inkomst.

Ska du ansöka om ett lån utan inkomst är det bra om du kan be upplysningar till långivaren i din ansökan som påvisar att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Saknar du en fast inkomst ser oftast långivaren det som en hög risk att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet. Ansök om så litet belopp som möjligt och undvik lån som tar UC. Här på LånUtanUC jämförs bara lån som är utan UC.

Saknar du helt en inkomst måste du fråga dig själv om ett SMS-lån verkligen är rätt i dagsläget. Konsekvenserna av att låna pengar som du sedan inte kan betala tillbaka kan vara förödande om du får betalningsanmärkningar eller ärende hos Kronofogden.

Låna utan regelbunden inkomst

Många har en oregelbunden inkomst, vilket kan vara vanligt om du exempelvis är egenföretagare eller arbetar som vikarie. De flesta långivare mäter inkomstkrav på årsbasis så även om du inte har en regelbunden inkomst kan du oftast få din låneansökan godkänd så länge du har någon form av inkomst. Ibland vill långivaren ha ett bevis på din inkomst via exempelvis tjänsten Kreditz.

Alla frågor och svar