Konsekvenser av betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan få stora konsekvenser, exempelvis att du inte:

  • Blir beviljad lån
  • Kan teckna ett telefonabonnemang, bredbandstjänster eller TV-abonnemang
  • Får hyra lägenhet
  • Kan köpa saker på avbetalning
  • Får gå med i en bilpool eller teckna leasing

Vill du ta lån med betalningsanmärkning är snabblån och SMS-lån enklast att få.

Har du fått en betalningsanmärkning är det i princip omöjligt att få bolån och svårt att bli beviljad blancolån. Det finns ett fåtal kreditgivare som kan bevilja blancolån trots en betalningsanmärkning men räntan blir då i regel betydligt högre än om du inte har någon anmärkning.

Långivare och företag kan se olika på en betalningsanmärkning. Vissa anser att en betalningsanmärkning är en betalningsanmärkning, det spelar ingen roll vad den gäller. Samtidigt finns det de som anser att en betalningsanmärkning för exempelvis en obetald parkeringsbot är lindrigare än en som rör exempelvis lägenhetshyra.

Även om en betalningsanmärkning kan få stora konsekvenser måste det inte betyda att det är omöjligt att exempelvis få lån eller teckna abonnemang. Får du avslag på ansökan kan du alltid kontakta långivaren eller företaget i fråga och beskriva vad som hänt och varför din ekonomiska situation i dagsläget är bra.

Alla frågor och svar

Per Eriksson
Per har lång erfarenhet av SMSlån och privatlån. Han har hand om utvecklingen av Lån Utan UC samt skriver artiklar och recensioner.