Vad är ett minilån?

Ett minilån är ett annat namn för snabblån eller SMSlån. Det är ett lån där du kan låna en mindre summa pengar och där löptiden för lånet oftast är runt en månad. Med ett minilån kan du låna mindre belopp när det uppstår situationer där det behövs en tillfällig förstärkning av kassan. Det kan vara en bil som plötsligt går sönder eller någon annan oväntad utgift. Idén med ett minilån är att processen från ansökan till att pengarna finns på kontot skall vara så snabb och smidig som möjligt.

För att du ska bli beviljad ett minilån behöver du inte, som på vanliga lån, ha en hög inkomst och kontrollen är mindre och inte så omfattande. Minilånet är ett annat namn för privatlån, vilket i sin tur är ett lån utan säkerhet. Att det inte krävs någon säkerhet för dessa lån och att beloppen det rör sig om är så små, gör att handläggningen för att bevilja ett lån är kortare och enklare. Tiden mellan ansökan och att du har pengarna på kontot kan vara mindre än en timme.

Vad behöver jag mer veta om minilån?

Som vi tidigare skrivit behöver du ingen säkerhet för dessa lån. Det finns dock andra krav som är vanliga att långivaren eller banken ställer. Ett vanligt krav är en åldersgräns. Vanligen varierar denna mellan 18 och 24 år. Vissa långivare har ingen gräns för lägsta årsinkomst och andra har det. Betalningsanmärkning är också en sådan sak som vissa långivare tar med i sin bedömning. Allt detta varierar beroende på långivare och du rekommenderas att titta igenom villkoren för att hitta en långivare som passar just din unika situation.

Minilånen har en fast ränta. Den räntan varierar beroende på hur mycket pengar du vill låna för tillfället. Beloppet du skall betala tillbaka är det beloppet du lånat samt räntan för att få lånet. Lånar du ett lägre belopp är räntan procentuellt högre. Lånar du högre belopp sjunker ränteandelen. Om du ska låna via minilån är det viktigt att du har möjlighet att betala tillbaka lånet inom den månad eller månader som det löper. Gör du inte det kan det innebära att du har en skuld som du inte klarar att betala av.

Populärt minilån
  • Lånebelopp
  • 1 000 – 10 000 kr
  • Ränta
  • 33–39 %
  • Löptid
  • 1–36 mån
  • Typ av lån
  • Snabblån

Låneexempel: Låna 3000 kr i 30 dagar. Totalt att återbetala 3436.50 kr. Effektiv ränta 422,12 %.

Det här är en högkostnadskredit Om du inte betalar tillbaka hela lånet riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Alla frågor och svar

Per Eriksson
Per har lång erfarenhet av SMSlån och privatlån. Han har hand om utvecklingen av Lån Utan UC samt skriver artiklar och recensioner.