Vad är medlåntagare?

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.
Innehåll i guide

Att låna med medlåntagare (medsökande) betyder att du ansöker om lån tillsammans med någon. Både du och medlåntagaren är gemensamt betalningsansvariga för lånet.

Att låna pengar med en medlåntagare kan vara smart att göra då du själv har svårt att få en låneansökan beviljad - två låntagare innebär större säkerhet för banken, vilket i sin tur ökar chanserna för att ansökan ska gå igenom. Detta är exempelvis bra att göra om du är ung och saknar betalningsförmåga, eller då du haft tidigare problem med betalningsanmärkningar och liknande. Genom att ha med en medsökande på ett lån innebär det att du tillsammans med en annan ansöker om lånet tillsammans, där du då är lika ansvariga och lika återbetalningsskyldiga. Vi går igenom allt du behöver veta om att låna med en medsökande.

Du som från första början vill ansöka om att ta ett lån kallas för låntagare, eller huvudlåntagare. Om du som låntagare inte har möjligheten att få lånet beviljat på egen hand på grund av diverse orsaker kan du ansöka om att ha en medsökande på ditt lån.

Den medsökande, alltså medlåntagaren, är alltså den andra personen som står på lånet och som tillsammans med dig är lika mycket ansvarig för att betala tillbaka pengarna. Det trots att det är "förste" låntagaren som benämns för huvudlåntagare.

Varför ansöka om att låna pengar med en medlåntagare?

Det finns ett flertal anledningar till att en låntagare väljer att gå ihop med någon annan för att låna pengar. Det kan till exempel vara med en kompis, en partner eller en förälder.

När två parter ansöker om lån tillsammans är det inte bara lättare att få lånet beviljat, utan med en medlåntagare kan du även få bättre ränta och villkor. På så sätt kan det vara möjlig för en person med låg kreditvärdighet eller bristfällig betalningsförmåga att kunna låna pengar.

Den medsökande ökar chanserna om att få lånet godkänt då det innebär högre och bättre säkerhet för banken – det är alltid lättare att betala av ett lån tillsammans än ensam. Något du dock bör komma ihåg är att den medsökande är lika ansvarig för lånet som huvudlåntagaren är.

När ansöka om medsökande på lån?

Vanligast är att du ansöker om att få låna med en medlåntagare då du ska ta ett billån, bolån eller då du ska ta ett blancolån utan säkerhet. Om exempelvis en ungdom ska flytta hemifrån, köpa egen bostad eller resa utomlands en period kan det underlätta att ansöka om att få ha en medsökande på lånet.

På den svenska marknaden finns ingen långivare som erbjuder möjlighet att ansöka med medlåntagare vid SMSlån eller snabblån. Däremot finns det SMSlån som har väldigt hög beviljandegrad och som ställer lägre krav på dig som låntagare än vad andra kreditgivare gör.

Beviljar lån i hög utsträckning
Klara Lån Låneförmedlare
 • Lånebelopp
 • 5 000 – 500 000 kr
 • Ränta
 • 9.84–39.5 %
 • Löptid
 • 1–60 mån
 • Ålderskrav
 • 18 år
 • Låneförmedlare
 • Utan UC (Creditsafe)
 • Startavgift Från 0 kr

Det här kan vara en högkostnadskredit Betalar du inte tillbaka hela lånet riskerar du betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter: hallåkonsument.se.

Låneexempel: Rörlig ränta som sätts individuellt. Ett lån på 30 000 kr till 26,05% nominell ränta i 24 månader med 24 avbetalningar om 1 617 kr och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift ger en effektiv ränta på 29,4%. Totalt att återbetala blir 38 808 kr.

Beviljar betalningsanmärkningar
Ferratum Kontokredit
 • Lånebelopp
 • 1 000 – 40 000 kr
 • Ränta
 • 43.99 %
 • Löptid
 • 4–46 mån
 • Ålderskrav
 • 21 år
 • Kontokredit
 • Utan UC (Creditsafe)
 • Startavgift 0 kr

Det här är en högkostnadskredit Betalar du inte tillbaka hela lånet riskerar du betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter: hallåkonsument.se.

Låneexempel: Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Nackdelar för en medlåntagare?

Det är ganska självklart att låneansökan med en medlåntagare kan underlätta väldigt för den som i första hand vill ansöka om lånet. Men trots att denna typ av "partnerlån" kommer med flertalet fördelar finns det även ett antal nackdelar att se till, då för medlåntagaren i fråga som har en hel del skyldigheter att följa upp.

Som medlåntagare är en av ett par nackdelar att du i vissa fall kan bli återbetalningsskyldig hela summan. Detta då huvudlåntagaren skulle få problem med återbetalningen – i och med att båda parter delar lika på ansvaret måste den part som har möjligheten att betala göra det. Detta kan banken kräva.

Det kan också vara rätt svårt att avsluta som medlåntagare bara för att du inte längre vill stå på lånet. Nästan oavsett orsak (mer om det nedan) är ett möjligt avslut något som banken tar beslut om, baserat på huvudlåntagarens möjligheter att betala på egen hand.

Vad gäller för medlåntagare vid separation?

En situation som däremot inte är upp till banken att besluta om är om medlåntagaren vill avsluta gemenskapen på grund av separation. Då är det istället bodelningsavtalet som är avgörande för hur detta ska hanteras, något som beslutas om i samband med att parterna vid separation gör en bodelning.

För att undvika några komplikationer i samband med att du ansöker om att låna pengar med medlåntagare är det alltså viktigt att du har koll på vad som gäller!

Alla frågor och svar