Vad är mikrolån?

Mikrolån är en kreditform som är väldigt flexibel. Händer det något oväntat i ditt liv som att något går sönder eller att du råkar ut för någon annan oväntad utgift innan nästa lön kommer - då är mikrolån ett bra alternativ. Flexibiliteten i denna låneform visar sig även i snabbheten på att få pengarna utbetalda. Använder du dig av samma bank som långivaren kan du, efter beviljad låneansökan, redan ha pengarna utbetalda på ditt konto inom en kvart.

Mikrolånen är ett slags privat- eller blancolån. Det innebär att det är ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. Tar du ett billån eller ett renoveringslån behöver du sätta bilen eller bostaden i pant. Detta slipper du med dessa lån. Det enda som avgör om du får lånet eller ej är din egen unika ekonomiska situation. Kraven för mikrolånen är lägre än de för bostad eller billån vilket gör dem till andra alternativ om du blivit nekad ett sådant.

Hur fungerar det med UC och betalningsanmärkningar?

När det gäller mikrolån finns det många långivare som inte tar kreditupplysning hos UC. Istället använder de sig av andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe och Bisnode. Detta innebär att din låneansökan och upplysningen inte registreras hos UC som är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Varför är detta viktigt? Skulle du i framtiden vilja ta ett större lån exempelvis ett bolån eller billån, ser inte banken att du har ansökt om ett eller flera mikrolån tidigare. Du har då större chans att bli beviljad ett banklån.

Ett mikrolån är ett lån på en, i lånesammanhang, mindre summa. De har dessutom en relativt kort återbetalningstid. Detta gör att långivarna oftast ställer lägre krav på din ekonomi när du ansöker om mikrolån jämfört med exempelvis ett privatlån. Det finns till och med långivare som faktiskt beviljar mikrolån trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Långivaren tittar istället då på hur gammal din betalningsanmärkning är samt hur stor summan som gav upphov till anmärkningen var.

Hos bland annat Monetti har du som har så mycket som 10 st. betalningsanmärkningar ändå chans att få en låneansökan godkänd.

  • Lånebelopp
  • 1 000 – 20 000 kr
  • Ränta
  • 39 %
  • Löptid
  • 2–12 mån
  • Typ av lån
  • Kontokredit

Låneexempel: Låna 2000 kr i 30 dagar. Effektiv ränta 948%. Kreditkostnad 426 kr. Totalt att återbetala 2426 kr.

Detta är en högkostnadskredit

Finns det några nackdelar med mikrolån?

Som med alla lån måste du betala tillbaka ett mikrolån. Tar du ett mikrolån är återbetalningstiden oftast mellan 14 till 90 dagar. Du måste alltså kunna betala tillbaka hela summan plus ränta inom denna tidsperiod. Fördelen här är också att du faktiskt blir av med skulden på kort tid. Gör alltså en noggrann jämförelse på långivarna och välj den vars villkor fungerar tillsammans med din ekonomiska situation. Planera redan när du tar lånet för hur du skall betala tillbaka det.

Är det så att du bestämt dig för att ta ett mikrolån är det idag ganska enkelt att hitta billiga mikrolån med bra villkor som kan passa din situation. Om du redan nu har svårt att få ihop din ekonomiska situation bör du inte använda mikrolån för att täcka andra lån. Risken är att du förvärrar din ekonomiska situation. Behöver du dock att ta ett mikrolån är det ett bra, snabbt och flexibelt lånealternativ med många alternativ.

Se alla frågor och svar

Kristin Bengtsson