Vad är ränta på lån?

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.
Innehåll i guide

Så snart du ska ta ett lån så tillkommer det en ränta. Det är långivaren som sätter räntan för lånet och denna styrs av olika faktorer. Därför kan räntan se ut på lite olika sätt beroende på lån och vem som lånar ut pengarna och det är ett av de viktigaste begreppen att ha koll på om du vill låna pengar.

Ränta

Ränta kan bäst beskrivas som den kostnad du som låntagare får betala för att banken eller kreditgivaren ska låna dig pengarna. Därmed kan ränta även ses som den vinst banken gör på lånen. Räntan anges i procent och baseras på ett antal faktorer så som kreditvärdighet hos låntagaren, typ av lån samt om det finns materiell säkerhet eller inte.

Nominell och effektiv ränta

Vid prat om lån är det framförallt två olika räntor som brukar nämnas. Det är nominell ränta och effektiv ränta. Båda indikerar den kostnad som tillkommer på det lånade beloppet, men beräknas olika. Beroende på vilken som anges kan den procentuella summan bli olika hög. Nedan går vi igenom de främsta skillnaderna samt anger vilka av dem som är extra viktiga att ha koll på.

Nominell ränta är den kostnad som banken eller kreditgivaren tar årligen för ett visst utlånat belopp. Det är också denna ränta som brukar marknadsföras mest när det gäller lån och som konsumenter kan jämföra med. Dessa kallas då "listräntor". När du har kontakt med kreditgivaren är det möjligt att förhandla dig till en bättre nominell ränta, varför listräntorna endast bör ses som vägledande.

Den effektiva räntan skiljer sig från den nominella räntan genom att det i denna ränta är inräknat alla övriga omkostnader för lånet. Det kan vara administrationsavgifter, uppläggningsavgifter och dylikt som i slutändan gör återbetalningen dyrare. Som konsument uppmanas du därför alltid att titta på den effektiva räntan då den ger en mer rättvis bild av vad räntekostnaden blir för lånet.

Rörlig eller fast ränta

Något som även påverkar din räntekostnad är om du har en fast eller rörlig ränta. Fast ränta får du vanligtvis om du tar ett bolån, men du kan välja att inte binda den om ränteläget är mycket fördelaktigt. Rörlig ränta är kutym när det gäller konsumtionslån, vilket innebär att kostnaden kan variera beroende på hur det ser ut på räntemarknaden. Det är dock brukligt att räntan binds till tre månader.

Ju lägre ränta desto bättre

För de allra flesta låntagare spelar räntan en viktig roll och att få den så låg som möjligt är alltid eftersträvansvärt. Du kan påverka den ränta du får genom att dels jämföra olika långivare med varandra, dels att föra samtal med dem. Du kan även jobba på din kreditvärdighet eller presentera en säkerhet för lånet så som en fastighet eller tomtmark. Det är båda två faktorer som påverkar din ränta. Har du dålig kreditvärdighet erbjuds du oftast en högre ränta. Det gäller även om du inte har en säkerhet för lånet. Kan du erbjuda en säkerhet för lånet får du vanligtvis en lägre ränta.

Snabblån med låg ränta
Fairlo Snabblån
 • Lånebelopp
 • 2 000 – 100 000 kr
 • Ränta
 • 11.39–17.52 %
 • Löptid
 • 1–72 mån
 • Ålderskrav
 • 20 år
 • Snabblån
 • Utan UC (Bisnode Kredit)
 • Startavgift 0 kr

Låneexempel: Ett lån på 10 000 kr till 17,52% bunden ränta med en återbetalningstid på 36 månader, med 36 avbetalningar om 362 kr ger en effektiv ränta på totalt 19,00%. Hos Fairlo tillkommer aldrig avgifter för tjänsten. Totalt att återbetala blir 13 032 kr.

Alla frågor och svar