Vad är SMS-lån?

SMS-lån är en gammal beteckning på ett konsumentlån med kort löptid som ansöktes via SMS. SMSlån betecknas ofta av mindre lånebelopp, 3090 dagars löptid, direktutbetalning av lånet, ingen UC för kreditupplysning och betalningsanmärkningar som kan accepteras. Även om man fortfarande kan ansöka om SMSlån genom SMS görs det idag mestadels online på långivarens webbplats. De flesta SMS-lån har en ränta runt 25–39 procent och räknas som högkostnadskrediter. SMS-lån är även lån utan säkerhet, vilket betyder att du kan låna pengar till vad du vill och ingen kontantinsats krävs.

När SMS-lånen lanserades i Sverige fanns det en del lån utan ränta och avgifter, förutsatt att lånet betalades tillbaka inom ett visst antal dagar. Dessa gratislån hade en undantagsregel som gjorde att långivaren inte var tvungen att göra en kreditupplysning på låntagaren. Denna undantagsregeln är idag borttagen och kreditupplysning måste göras på alla lån.

När är det bra att ta ett SMS-lån?

Även personer med ordnad och bra ekonomi kan hamna i situationer där man snabb behöver pengar. Du kanske måste laga en tand akut, bilen går sönder eller saker inträffar som resulterar i flera stora utgifter på kort tid. Du kanske får flera oväntade räkningar en månad och din lön räcker inte till. SMS-lån kan då vara enda utvägen för att snabbt få tillgång till pengar via ett lån och täcka upp till nästa löning.

SMS-lån kännetecknas av att det går fort att ansöka och få lånet utbetalt till sitt bankkonto, ofta inom allt från 15 minuter till en bankdag. Ett alternativ till SMS-lånen är blancolån som generellt har mycket lägre ränta, ställer högre krav på kreditvärdighet, har en betydligt längre handläggningsprocess och det kan ta flera dagar innan lånet betalas ut.

SMS-lånen har fått mycket kritik för sina höga räntor, vilket gjorde att regeringen införde nya hårdare krav och räntetak på snabblån 2018. För de flesta som endast lånar mindre belopp och betalar tillbaka i tid innebär SMS-lån i regel inte några problem. Problem kan uppstå om man inte betalar enligt villkoren eller väljer långa löptider och inte amorterar av lånet så mycket som möjligt.

Villkor för SMS-lån

För att bli beviljat ett SMS-lån finns det några vanliga grundvillkor som brukar inkludera:

 • Åldersgräns
 • Fast inkomst
 • Du har ett begränsat antal betalningsanmärkningar
 • Du har svenskt personnummer och bankkonto
 • Du har en mejladress
 • Registrerat mobiltelefonnummer
 • Inte ha skyddad identitet

Vissa långivare kräver numera även BankID för att bekräfta sin identitet. Är du ny kund hos en långivare kan det högsta lånebeloppet du kan ta vara lägre än vad långivaren som mest erbjuder. Högsta belopp kan exempelvis vara 30 000 kr men nya kunder kan endast låna 10 000 kr.

 

Alla frågor & svar

Per Eriksson
 • Per Eriksson
 • Utvecklare/skribent på Lanutanuc.com
 • Publicerad
 • Uppdaterad