Avbetala snabblån med autogiro

Lästid ca

Betala av snabblån med autogiro

Många snabblån och SMS-lån har börjat använda autogiro för avbetalning av lånen de senaste åren. Det finns både för- och nackdelar med autogiro för dig som låntagare som kan vara bra att känna till.

Har du tagit ett snabblån eller funderar du på att ta ett lån av denna typ? Ett snabblån är ett lån som du ibland kan göra utan UC kreditupplysning. Hos oss jämför du lån utan UC. Du kan ofta få snabblån trots att du har betalningsanmärkningar, har en låg inkomst som pension eller A-kassa. Detta kan du vanligtvis inte ha när du ansöker om ett vanligt privatlån. Ett snabblån kan ha flera fördelar, då du kan ansöka om lånet och få svar på din låneansökan direkt. Snabblån handlar ofta om små summor pengar.

Det som däremot är viktigt att veta om snabblån är att de har en kort återbetalningstid samt höga räntor. Eftersom återbetalningstiden är så pass kort är det viktigt att inte missa någon inbetalning. En missad inbetalning kan snabbt göra att totalsumman för snabblånet snabbt ökar. Missar du flera inbetalningar kan din kredit dras in och företaget du lånat pengarna av kan skicka ut inkasso- och krav från Kronofogden med tiden. Det här är självklart något du vill undvika, och då är autogiro ett bra val.

Fördelar med autogiro

Det finns många fördelar med autogiro. När du använder dig utav autogiro behöver du aldrig betala i förskott, för att på så vis se till att återbetalningen når mottagen på utsatt datum. Detta kan du behöva göra eftersom det kan ta någon dag innan en banköverföring når mottagaren. Med autogiro dras summan direkt på dagen för betalning, och betalningen når mottagaren direkt. När du använder dig av autogiro slipper du också de extra avgifter som kan tillkomma för både pappers- och e-postfakturor. Autogiro blir helt enkelt en ekonomiskt bra lösning.

När du använder dig av autogiro slipper du krångla med bankdosor, inloggningar och BankID. Det enda du behöver göra är att godkänna autogiro eller ge en fullmakt för autogiro. När detta väl är gjort sköter sig betalningarna helt av sig själv. Du behöver dock se till att det finns täckning på ditt bankkonto den dag som din återbetalning ska ske. Om du saknar pengar på kontot kommer troligen en ny dragning försöka att ske inom ett par dagar, men saknar du fortfarande täckning kan du få betala försenings- och straffavgifter.

Övrig information om autogiro och snabblån

Det finns dock fall när du inte kan använda dig av autogiro när du ska återbetala ett snabblån. Det kan vara så att långivaren inte använder sig utav autogiro, därför är det bra att läsa villkoren noga innan du tar lånet. Det kan också vara så att du har ett snabblån som ska betalas tillbaka efter exempelvis en månad. Om du gör din återbetalning en gång, i en klumpsumma, kan du inte använda autogiro. Då måste du göra en manuell överföring, eftersom autogiro bara fungerar vid upprepade betalningar under en tidsinställd period.

När du använder dig utav autogiro kan det vara lätt att förlora översikten över ekonomin. Så trots att du använder autogiro, som sköter sig själv, är det bra om du regelbundet loggar in på ditt bankkonto och kontrollerar autogiro-betalningarna. Detta är även bra då du kan se om det har råkat blivit dubbla debiteringar, eller om en återbetalning blivit för hög. Du kan då behöva kontakta långivaren för att reda ut dessa problem. Fördelarna överväger dock nackdelarna, och att betala tillbaka snabblån med autogiro minskar dina fakturakostnader och gör att du slipper påminnelseavgifter.

Summering

Sammanfattningsvis finns det stora fördelar med att välja att återbetala ett snabblån med autogiro. Du slipper hålla reda på fakturor, du slipper göra manuella betalningar och du minskar risken markant för att du missar en inbetalning. Med autogiro slipper du också faktura- och aviavgifter, vilket gör att du slipper betala extra för ditt snabblån. Det enda du behöver göra för att använda autogiro, om långivaren erbjuder detta, är att godkänna autogiro-betalningar eller fylla i en autogiro-fullmakt. Allt detta kan du göra via internet eller via internetbanken.

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter