Covid-19 Coronavirus

Lästid ca

Coronaviruset påverkar lånebranschen hårt

De senaste veckorna har coronaviruset covid-19 slagit hårt mot Sverige. Företag går i konkurs, personal varslas om uppsägning och tusentals anställda går på korttids­arbete­­ (tidigare benämnt korttidspermittering).

Det är minst sagt en orolig situation i Sverige och hela världen för tillfället. Lyckligtvis kommer det vända inom några månader när smittspridningen har planat ut och vi kan börja återgå till vår vardag igen.

Coronaviruset har även påverkat lånebranschen hårt till följd av en osäker och orolig arbetsmarknad. Många långivare inom SMS-lån har valt att pausa utlåningar tillsvidare eller skruvat upp kraven på kreditvärdighet. Bland annat har följande långivare pausat sina utlåningar:

  • Vivus
  • ViaConto (öppnat igen)
  • NanoKredit
  • NanoFlex
  • Cash Republic
  • Lånbutiken
  • Risicum

Långivarna ser helt enkelt för stora risker i att låna ut pengar till konsumenter i dagsläget eftersom arbetsmarknaden är så osäker. På en pressträff igår (onsdag 31/3) meddelade sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) att regeringen förväntar att arbetslösheten kommer stiga till 9 procent under 2020 och hon kostaterar att Människor kommer att bli arbetslösa. Krisen kommer att påverka oss alla.

Människor kommer att bli arbetslösa. Krisen kommer att påverka oss alla

Över 30 000 personer varslades i mars, vilket är fler än vid den senaste rekordnoteringen under 90-talskrisen i november 1992. Tyvärr kommer många företag läggas ner och inte komma tillbaka men tack vare regeringens införande av korttids­arbete­­ kommer också många företag klara sig utan att behöva säga upp personal.

Från första mars till sjätte april har drygt 50 000 varslats, alltså en ökning på 20 000 på bara sex dagar. Antalet personer som blivit uppsagda är dock högre än så eftersom varsel bara behöver rapporteras när det gäller fler än 5 anställda. Mer än hälften av de 50 000 som varslats kommer från arbetsgivare med huvudsäte i Stockholm, där coronaviruset också har störs spridning i landet.

Hur ska jag göra om jag behöver låna pengar nu?

Om du behöver låna pengar nu och bedömer att du kommer kunna betala tillbaka lånet kan du se alla långivare som fortfarande erbjuder lån utan UC i vår jämförelse. Vi har tagit bort alla långivare som pausat sin verksamhet och har endast kvar de lån som fortfarande går att ansöka till.

Har du räkningar eller skulder som du inte kan betala och tänker att "jag tar ett lån för att betala av dom"? Nu om någon gång kan du med stor sannolikhet få uppskov med betalningar. Det är bättre att höra av dig till företaget eller långivaren och fråga om det går att skjuta lite på betalningen eftersom coronaviruset ställt till det. Det är bättre än att låna pengar för att betala skulder!

Var försiktig och följ myndigheternas uppmaningar!

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter