Easycredit nyhetsbild

Lästid ca

Easycredit börjar rapportera till UC

Easycredit kommer från och med 16 mars 2020 börja registrera kreditengagemang hos UC. Kreditupplysningar kommer fortfarande göras hos Bisnode Kredit.

Northmill AB som både äger Easycredit, Credway och Credigo har gått ut med information via e-post och på webbplatserna att man kommer börja registrera kundernas kreditengagemang till UC (Upplysningscentralen) från och med 16/3 2020. Detta innebär att Easycredit kommer ge information till UC om bland annat låntagarnas kreditgränser och nyttjade krediter som sedan blir synliga på UC-rapporter. Nyligen skrev vi en artikel om att Finansinspektionen vill synliggöra skulder vid kreditprövningar genom ett samordnat kreditsystem och denna typ av rapportering som Easycredit kommer börja med är precis vad Finansinspektionen vill uppnå, även om det i detta fall ännu inte är ett samordnat system som gäller alla kreditupplysningstjänster.

Vad rapportering till UC betyder hos Easycredit
Bild: Skärmdump från Easycredit.se

Lån Utan UC har fått bekräftat att Northmill kommer börja rapportera till UC både för varumärket Easycredit och Credigo. Med stor sannolikhet kommer de även börja göra detta på Credway.

Skillnaden på att rapportera till UC och att ta UC

Easycredit kommer fortfarande använda Bisnode Kredit för att göra kreditupplysning och få uppgifter om din kreditvärdighet baserad på Bisnodes beräkningssystem. Men att dom rapporterar till UC betyder att din UC-score kommer sänkas och företag som gör kreditupplysning på dig hos UC kommer få information om lån du har hos Easycredit.

Med andra ord spelar det ingen roll att Easycredit inte tar UC, att dom kommer rapportera till UC är i princip ännu värre för dig som låntagare. Vill du undvika UC vid låneansökningar avråder vi dig från att ansöka om lån hos Easycredit, Credway eller Credigo. Har du redan ett lån hos någon av dessa aktörer rekommenderar vi att du betalar av lånet/lånen snarast möjligast så att de inte blir synliga hos UC efter 16/3.

Självklart kommer vi avsluta vårt samarbete med både Easycredit och Credway.

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter