Privatekonomi

Lästid ca

Fyra nyheter som påverkar din plånbok under 2019

Planerar du sommarens aktiviteter eller julledighetens semester redan nu? Då kan det vara bra att veta att det kan och kommer dyka upp en del utgifter och i vissa fall inkomster som inte infunnit sig under tidigare år. Alla punkter i listan kommer inte drabba samtliga med exempelvis punkt 1 och 2 kan vara såna som alla kommer märka skillnad av.

1. TV-licensen ersätts med en public service-avgift, maximalt kommer denna avgift landa på drygt 1300 kr per person och år.

Syftet med denna ändring är att skapa långsiktiga förutsättningar för public service och att stärka verksamhetens oberoende. Denna avgift blir en individuell public service-avgift. Denna skall betalas av alla som är över 18 år och som har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Avgiften kommer vara 1% av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak. Taket kommer vara drygt 1300 kronor per person. Personer med en lägre inkomst än cirka 13 600 kr/ månad betalar en reducerad avgift. Studenter utan förvärvsinkomst med enbart studiemedel betalar ingen avgift. Juridiska personer, exempelvis företag slipper också avgiften. Inga fakturor kommer att krävas eftersom avgiften redovisas på inkomstdeklarationen.

2. Karensdagen ersätts med karensavdrag.

Syftet med karensavdraget är att det avdrag som görs när man är sjuk skall vara rättvist och förutsägbart. Detta påverkar givetvis både anställda och arbetsgivare. För anställd innebär det bland annat: Det nya karensavdraget innebär att det inte spelar någon roll när på dagen du sjukanmäler dig eftersom att avdraget alltid kommer innebära 20% av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka.

Tidigare innebar det nämligen att man kunde undvika ett högt avdrag genom att sjukanmäla sig sent på dagen om du blev sjuk under arbetstid. För en arbetsgivare kommer detta innebära bland annat att man bör se över löneadministrationen. Den närmre beräkningen av karensavdraget kan bestämmas genom kollektivavtal.

3. Det förhöjda grundavdraget förstärks

Detta innebär att man gör skattesänkningar för pensionärer genom att höja grundavdraget. Grundavdraget innebär alltså en skattelättnad för personer över 65 år. Det förhöjda grundavdraget är inräknat i skatteverkets skattetabeller och är alltså inget man behöver ansöka om själv.

4. Prisbasbeloppet höjs med 1000 kronor till 46 500 kronor

Detta basbelopp räknas om varje år för att följa inflationen. Prisbasbeloppet används för att räkna fram nivån inom vissa lagar och försäkringar. Beloppet ligger till grund för beräkningen av olika ersättningar och skatter i samhället. Det påverkar exempelvis studiemedel och pension. Under 2019 innebär detta bland annat några extra hundralappar i månaden för bland annat pensionärer och studenter.

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter