Preskriptionstid på lån och skulder

Lästid ca

Preskriptionstid för skulder

Preskription är ett juridiskt begrepp som inom lån betyder att skulder eller betalningsanmärkningar upphör. Preskriptionstiderna varierar och i denna artikel förklarar vi skillnaderna.

Att låna pengar online är något mycket populärt. Faktum är att det är mycket smidigt och enkelt och går mycket snabbt. Egentligen är detta det enda sättet att låna pengar om du inte vill uppta personlig kontakt med banken. När du tar ett lån ska du dock vara på det klara med att detta måste betalas tillbaka. Det betyder att du måste ha full kontroll på din betalningsförmåga. Idag är det många som hamnar i skuldfällan och inte kan betala tillbaka sina lån, och det är lång preskriptionstid på skulder.

Du som inte kan betala tillbaka de lån du tar på dig, kommer oftast att råka ut för en eller flera betalningsanmärkningar. I stort betyder det att du inte kan låna mer, eller att det blir svårare att få lån godkända i framtiden. Fortfarande måste du betala tillbaka din skuld, och räntan växer ofta kraftigt. Det finns dock en preskriptionstid på lån, vilket gör att du kan slippa undan med att betala tillbaka vissa skulder. Gällande olika typer av lån kommer det också finnas olika långa preskriptionstider.

Betalningsanmärkningar och preskriptionstider

När det gäller betalningsanmärkningar och preskriptionstider hänger dessa ihop lite grann. Så länge ett lån hamnat för indrivning och resulterat i en betalningsanmärkning, ligger denna kvar så länge lånet inte preskriberats. Faktum är att den oftast ligger dig i fatet även tre år efter det att ett lån antingen har betalats eller preskriberats. För att ett lån ska preskriberas och du ska slippa betala tillbaka detta, måste du som låntagare vara svår att nå och hålla kontakten med. Sedan tar detta också mycket lång tid.

För att ett lån ska preskriberas måste det beroende på typen av lån ta mellan 3 till 10 år. Statliga skulder brukar ha en preskriptionstid på 5 år, konsumentfordringar 3 år medan privata skulder och banklån kan ligga på upp till 10 år. Utöver detta måste det vara så att du inte har svarat på utskick, mottagit utskick, eller godkänt dina skulder genom att exempelvis ingå en ny betalningsplan under denna tid. även om du uppfyller dessa krav, kan långivaren eller skuldinnehavaren ansöka om avbrott i preskriptionstiden eller förlängning av denna.

Se till att hålla koll på skulder vid nya lån

För alla de som vill köpa något, investera i något under tiden som de har obetalda lån och betalningsanmärkningar, kommer detta bli mycket svårt. Att vänta ut olika preskriptionstider på lån är också en mycket seg plan för att få ordning på sin ekonomi. Det bästa är att från början ha koll på denna och att se över vilka skulder du redan har innan du tar på dig nya. På så sätt kan du slippa att hamna i skuldfällan, och kommer då inte att behöva se till några preskriptionstider på lån och övriga skulder.

När du håller koll på dina skulder, lån och din övriga ekonomi, finns det idag alla chanser i världen att finna bra och fördelaktiga lån online. På denna marknad är det idag mycket hög konkurrens, vilket gör att du som verkligen kontrollerar och jämför olika lån med varandra alltid blir en vinnare. När du gör valet av ett bra lån online och gör ett väl avvägt beslut baserat på din betalningsförmåga, kommer du heller aldrig att stå inför några problem att betala tillbaka denna skuld. Det är då lån online fungerar som bäst.

Låna med betalningsanmärkning

Om det nu är så att du har råkat i klistret och redan har en betalningsanmärkning, är detta inte slutet på ditt ekonomiska liv. Här ser du då till att betala tillbaka detta lån istället för att låta preskriptionstiden löpa ut. När du saknar skuldsaldo hos Kronofogden, finns det nämligen många långivare som idag beviljar lån med betalningsanmärkning. Kanske är detta inget att rekommendera, men det finns faktiskt de som har haft stor nytta av dessa lån. Faktum är att de har varit en livräddare för många låntagares ekonomiska situation.

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter