Klubba igenom lagandring

Lästid ca

Räntetak för snabblån och högkostnadskrediter

Riksdagen beslutade den 2 maj 2018 att införa räntetak och nya lånekrav i konsumentkreditlagen för snabblån och högkostnadskrediter.

Sveriges regering lämnade in ett förslag till Riksdagen den 23/1 2018 om att införa räntetak för snabblån och lån med hög ränta för att minska risken att konsumenter hamnar i skuldsättningar och skuldfällor. Lagändringen kommer leda till bättre villkor för låntagaren men gör också att långivarna tvingas använda marknadsföring av snabblån på ett måttfullt sätt så att den inte lockar konsumenten att ta ogenomtänkta lån.

Alla lån som har en effektiv ränta på 30 procent eller mer över räntelagens referensränta räknas som högkostnadskrediter och kommer att omfattas av de nya lagändringarna. De nya lagändringarna kommer börja gälla den 1:a september 2018.

Lagförändringen i korthet

De nya reglerna i konsumentkreditlagen som klubbades igenom är bland annat:

  • Räntetak - Kreditränta och dröjsmålsränta får inte överstiga 40 % högre än referensräntan (Riksbankens ränta).
  • Kostnadstak - Kostnaden för högkostnadskrediter får inte överstiga det ursprungliga kreditbeloppet. Om du exempelvis lånar 4000 kr får den totala kostnaden inte överstiga 8000 kr.
  • Kreditupplysning för gratislån - Den nuvarande undantagsregeln som gör att kreditupplysning för gratislån inte är ett krav slopas.
  • Dröjsmålsränta - Vid försenad betalning får långivare endast ta ut dröjsmålsränta som inte bör inkludera andra avgifter än lagstadgade påminnelseavgifter och inkassokostnader.
  • Löptid - Löptiden på ett lån får maximalt förlängas en gång, vilket troligtvis kommer göra att långivare fokuserar mer på kreditlån utan någon bestämd återbetalningstid.
  • Måttfull marknadsföring - Marknadsföring av krediter och lån måste utformas så konsumenter inte lockas att ta ett lån utan att det är genomtänkt. Innehållet ska vara "saklig, balanserad och vederhäftig presentation av den marknadsförda krediten". Kostnader och villkor måste tydligt framgå.

Vad kommer lagförändringen medföra?

Snabblån som idag har flera hundra procents effektiv ränta kommer troligtvis försvinnna och vi ser redan nu att flera långivare fokuserar mer på kreditlån, exempelvis lanserade Monetti nyligen sitt kreditlån Flexilån. Det har även ryktats om att flera långivare kommer stänga ner helt och hållet.

Det har även spekulerats i eventuella kryphål i lagförändringen som gör att långivare kan fördela om kostnaden på ränta och uppläggningsavgift och på så vis fortfarande kunna ha en effektiv ränta som är väldigt hög.

Mer om den nya konsumentkreditlagen går att läsa på Riksdagens hemsida: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/rantetak-och-andra-atgarder-pa-marknaden-for_H501CU20

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter