Tjej som har många skulder

Lästid ca

Såhär blir du skuldfri

Det finns många tillvägagångssätt för dig som har en skuld att bli av med den. Det gäller oftast om du har så kallade mindre snabblån, sms-lån eller andra dyra krediter. Här nedan får du information om de vanligaste metoderna.

Du kan givetvis låna pengar från din familj och dina vänner för att bli av med din skuld. Det kan kanske kännas lockande för att slippa höga kostnader och det kan vara ett val du bör överväga om dina avbetalningskostnader är mycket höga, eftersom detta vanligtvis inte kommer med räntor och så vidare. Dock blir du ju då istället skuldsatt till dina nära och kära, och det är förstås viktigt att du betalar tillbaka även detta lån enligt er överenskommelse.

Men oavsett om du betalar till en utomstående kreditgivare eller en familjemedlem krävs det att du gör vissa ändringar och får kontroll på din ekonomi för att kunna betala tillbaka din skuld.

Ändra dina vanor

Börja med att se över vad du spenderar dina pengar på. Dra ner på onödig konsumtion, och minska på så sätt dina kostnader. Det går till exempel alldeles utmärkt att brygga kaffe hemma och ta med sig i en termos varje morgon istället för att ta vägen förbi det dyra caféet och ta en kaffe på vägen. Se också till att skapa en budget, som på ett tydligt sätt synliggör dina inkomster och utgifter.

Betala av efter storlek

Prioritera dina skulder efter storlek och ränta - på så sätt växer sig inte de stora lånen ännu större, vilket kan gå i en rasande takt. Det får till följd att du betalar ännu mer ränta och sedan är du inne i en ond cirkel.

Skaffa en extra inkomst

Att betala av sina skulder handlar i huvudsak om två faktorer; att minska på utgifterna och/eller öka inkomsterna. För att lyckas med det senare är det en bra idé att försöka hitta ett eller flera extrajobb. Pengarna du får in bör du genast göra avbetalningar med. Idag kan du enkelt tjäna några extra slantar genom att jobba hemifrån via internet, eller hjälpa privatpersoner med diverse sysslor.

Ta ett lån och samla dina småkrediter

Det låter kanske kontraproduktivt att ta ett lån för att bli skuldfri. Men idag väljer alltfler att ta ett större lån från ett bankinstitut, och på så sätt baka in alla sina krediter och smålån i detta. På så sätt blir det bara en skuld kvar, och du slipper betala många onödiga räntor och avgifter varje månad.

Skuldsanering

När ditt skuldberg har vuxit sig alltför stort för att de vanliga tillvägagångssätten ska lyckas ordna upp din ekonomi finns alternativet med skuldsanering som en sista utväg. Här betalar du endast en andel av skulderna under en tidsperiod, oftast cirka fem år. Efter detta stryks alla dina skulder. Det är dock mycket svårt att bli beviljad skuldsanering och då har vanligtvis skulderna redan gått till inkasso och Kronofogden. Om du blir beviljad en skuldsanering måste du leva på existensminimum under hela tiden som denna skuldsanering pågår.

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter