Lästid ca

Ska jag spara eller amortera?

I dagens samhälle blir vi ständigt matade med information om hur vi ska hantera våra liv, och kanske främst vår ekonomi. Vi uppmuntras ständigt att konsumera, men det är inte alltid nödvändigt.

När det finns pengar över på kontot eller om det är ett månatligt sparade som önskas är det viktigt att man har koll på vilket som är det bästa stället att placera pengarna på. En aktuell fråga är om pengarna gör sig bäst på ett sparkonto eller om det kanske är bättre att välja att amortera på bolånet eller lånet? Vad som är bäst kan skilja sig åt från person till person.

  • Kortsiktigt sparande på kontot eller långsiktigt sparande i amortering?
  • Vad som är det optimala sparandet är individuellt

Ränta på sparkontot

En viktig aspekt att ta hänsyn till när det kommer till att spara pengar är räntan. Sätter man in pengar på ett sparkonto har man vanligen en sparränta, men idag är räntan väldigt låg, vilket innebär att pengarna inte genererar någon större avkastning. En fördel med att välja att låta sina pengar bo på ett sparkonto är dock att de alltid finns tillgängliga för oväntade utgifter - de är alltså lättåtkomliga. Sparar man på ett konto ser man tydligt summan och hur den ökar varje gång man sätter in en slant. Skulle man behöva pengarna innan dess är de bara ett klick bort.

Fördelen med ett sparkonto kan också räknas som dess nackdel. I och med att pengarna alltid finns tillgängliga är det lätt att man spenderar dem på onödiga inköp och konsumtion. För vissa kan det vara svårt att låta pengarna vara när man ständigt ser dem ligga på kontot, men för andra är det lätt att motstå att nalla. Hur man hanterar pengarna på sitt sparkonto är upp till var och en. Sprudlar det inte av överflödiga pengar på det vardagliga kontot kan det vara smart att alltid ha en slant på ett sparkonto som en buffert för oväntade utgifter.

Amortera

Att amortera innebär att man betalar av en viss summa av sitt bolån eller lån, vanligtvis varje månad. När du amorterar på ditt lån innebär det också att din månadskostnad successivt minskar, detta eftersom summan som du betalar ränta på blir mindre för varje krona du amorterar. På sikt kan du därför dra ner din kostnader markant. Amorterar du dina sparpengar är de dock så gott som låsta tills den dag man väljer att sälja sin bostad för att få loss köpesumman. Självklart kan man ibland låna upp på bostaden, men det blir mer krångligt för att få lös kontanterna igen.

Den stora skillnaden mellan att spara eller amortera är att pengarna är mer lättillgängliga på sparkontot och att de är låsta i bostaden vid amortering. Det är viktigt att analysera vad som passar just dig. En viktig aspekt att ha i åtanke är att fundera på var i livet du befinner dig. Har du nyss kommit in på bostadsmarknaden som 20 åring, är mitt uppe i familjelivet eller är du på väg i pension? Beroende på vad du har för framtidssikt bör placeringen av sparpengar skilja sig. Det är inte alltid enkelt att veta, men ett första steg är att vara medveten om för och nackdelar med olika placeringar.

Placera dina pengar efter din livssituation

Är du i dina yngre år kan det vara en idé att amortera för att få ner din framtida boendekostnad och göra en större vinst vid försäljning. Befinner du dig mitt i familjelivet kanske inkomsterna inte är de högsta och utgifterna desto högre, i detta fall kan det vara skönt att ha pengar på ett lättillgängligt konto för oväntade utgifter. För en äldre person som närmar sig pensionen och inte har några planer på att flytta kanske det är bättre att leva och ha pengarna på ett konto istället för att låsa fast dem i bostaden. Hur du än väljer att lägga upp din ekonomi bör du tänka igenom beslutet ordentligt.

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter