Par räknar på lån

Lästid ca

Undvik att ta onödiga lån

Vad som räknas som onödiga lån är givetvis mycket individuellt men idag kan många konsumtionslån faktiskt räknas som onödiga. Många hamnar i ekonomisk knipa av att ta ogenomtänkta och impulsiva lån för situationer som hade kunnat lösas om det funnits ett sparande.

Vid vissa situationer i livet är det så klart en nödvändigt att låna pengar, som vid inköp av en bostad, till exempel eller en bil, men de klassas sällan som onödiga lån. Att köpa en bostad är över tid en bra investering eftersom fastigheter och lägenheter tenderar att öka i värde med tiden, men många tar lån till hemelektronik som datorer och tv-apparater som inte har något högt andrahandsvärde. Vissa tar konsumtionslån till resor, till möbler och heminredning eller för att köpa sportutrustning som till exempel slalomskidor eller snowboard.

Tips för att undvika onödiga lån

Att köpa saker med lånade pengar blir alltid dyrare än att köpa något kontant. En bra idé för att undvika att ta onödiga lån är att bli klar över vilka utgifter och inkomster du har och göra upp en budget för hur mycket du vill lägga på olika saker varje månad. I budgeten ska alltid kostnader för fasta utgifter finnas exempelvis boende, mat och kläder, men även rörliga utgifter måste räknas med såsom fritidssysselsättningar och nöjen.

Budgetera för ditt sparande

När du har en tydlig överblick över din ekonomi och följer din budget är nästa steg att starta ett sparande. Genom att du nu vet vilka kostnader du har varje månad kan du också se hur mycket du har möjlighet att spara. Ett sparande på så lite som 500 kronor varje månad blir en ansenlig summa med tiden och har du dessutom ett mål för vad du vill spara till är det en extra morot.

En buffert för det oväntade

Det är en bra idé att spara ungefär 10 % av din månadslön, gärna så pass mycket att du åtminstone får en ekonomisk buffert som motsvarar två månadslöner. På så sätt kan du känna sig trygg om något oväntat skulle hända, som att datorn plötsligt slutar fungera eller bilen går sönder. Då undviker du att behöva ta dyra snabblån för att hantera en akut situation.

Spara för att kunna ta chansen!

En annan bra aspekt av att ha ett sparande är att om drömresan dyker upp som en "sista minuten-resa" har du möjlighet att åka. Att låna till en resa ger ofta en bitter eftersmak eftersom du redan njutit av det som du sedan ska betala av, och skulden kommer att finnas kvar under en lång tid efter att minnena har börjat blekna.

Ta kontroll över din ekonomi

Det kan kännas svårt att skapa och hålla sig till en budget till en början, men det kommer att vara värt det. Genom att du på det här sättet ansvarsfullt tar kontroll över din ekonomi kommer livet att kännas tryggare och du kommer att kunna ta vara på mer möjligheter. Du kommer också att kunna undvika de många extrakostnader som onödiga lån kommer att orsaka.

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter