Låna smart med ett räntefritt lån

Jämför lån utan ränta och låna pengar gratis med ett räntefritt lån.

 • Låna 3000-5000 kr räntefritt
 • Betala endast tillbaka summan du lånar
 • SMSlån utan ränta i 14 dagar

Låna pengar utan ränta

Låna pengar gratis med SMSlån utan ränta

Vill du ta ett lån utan ränta, helt gratis? Vi jämför SMSlån (snabblån) utan ränta, så kallat räntefritt lån. Låna en mindre summa pengar i 14–30 dagar utan ränta och avgifter. Ett räntefritt SMSlån kostar inte mer än summan du lånar, förutsatt att du betalar tillbaka lånebeloppet inom avtalat tid.

Innehåll på sidan

Så fungerar lån utan ränta

Det finns några olika typer av lån utan ränta om man tittar på SMSlån

 1. Lån utan ränta och avgifter så länge du betalar tillbaka inom en viss tid
 2. Räntefritt första månaden på avtalet
 3. Lån utan ränta men avgifter som till exempel fakturaavgift eller uppläggningsavgift tillkommer

Söker du efter lån utan ränta är det vanligtvis alternativ ett eller två som dyker upp. 

Långivare som marknadsför sina SMSlån med räntefritt "första månaden" vill endast locka kunder till dig, du sparar sällan många kronor på att ta dessa lån.

Långivaren Loanstep är det enda kreditinstitutet som numera erbjuder lån utan både ränta och avgifter. Förutsättningen är att du betalar tillbaka lånet inom 14 dagar. Då behöver du endast betala tillbaka lånebeloppet, inga andra avgifter eller ränta. Upplägget kan liknas vid att du tar ett SMSlån och utnyttjar lagstadgad ångerrätt inom fjorton dagar, då måste du dock betala räntekostnad för de dagar du haft tillgång till lånet.

Varför erbjuder då långivare dig att låna utan ränta? Ofta är det ett sätt för dem att introducera företaget och dess tjänster för en ny låntagare och på så sätt öka chanserna att kunden i fråga kommer att välja deras företag i framtiden. Deras önskan är givetvis att du inte betalar tillbaka lånet inom avtalad tid för räntefritt utan att du betalar senare än så och då tvingas betala ränta och eventuella avgifter.

Topp 3 banker som låter dig låna räntefritt 2024

Credifi - Utsedd till #1 av våra besökare för räntefria lån. Låna räntefritt i 14 dagar

Lumify - Låna upp till 70 000 kr utan UC. Låna räntefritt i 14 dagar.

Loanstep - Räntefria snabblån och krediter från 3 000 kr. Låna räntefritt i 14 dagar

Fördelar med räntefria SMSlån

Jämför vi räntefria SMSlån med ordinarie SMSlån så är den enda fördelen att du kan ta denna typ av lån helt gratis och inte betala tillbaka en enda krona mer än lånebeloppet. Givetvis med premiss att du betalar tillbaka lånet inom den tidsangivelse som avtalats.

- Så vad är haken?

Inget är gratis brukar man säga. Långivare som ger möjlighet att låna pengar utan ränta och avgifter tar vanligtvis också ut höga räntekostnader och avgifter om lånet inte återbetalas inom tidsangivelsen för räntefritt lån. Nackdelen med lån utan ränta är alltså om du inte betalar tillbaka lånesumman i tid.

När är kan ett räntefritt SMS-lån passa bra?

Ett räntefritt SMS-lån kan utnyttjas vid behov av en mindre summa pengar om du är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka lånet på de antal dagar som långivaren kräver. Du kan då låna pengar kostnadsfritt utan att betala någon räntekostnad eller avgifter. Är du det minsta osäker bör du avstå från att nyttja ett räntefritt lån.

Exempel på tillfällen då ett räntefritt SMS-lån kan vara lönsamt:

 • Lönen kommer om någon vecka
 • Lönen har blivit försenad

Exempel på tillfällen då ett räntefritt SMS-lån inte bör nyttjas:

 • Du hoppas vinna pengar på spel
 • Du kanske får pengar snart från en försäljning

Ett räntefritt SMSlån av den här typen är till för att lösa snabba tillfälliga problem, inte för att i affekt ta beslut om att man behöver lyxa till det lite och göra inköp man absolut inte behöver och som inte löser någonting på lång sikt.

Dessa lån kan vara ett bra val om du bara är i ett tillfälligt behov av extra pengar och du inte har något betydande problem med ekonomin. Ibland kan oväntade utgifter komma väldigt plötsligt, det kan exempelvis handla om tandläkarräkningar, veterinärbesök eller något annat som vi inte kalkylerat med. Ett räntefritt lån kan då vara en snabb och effektiv lösning på ett högst tillfälligt problem.

Får jag låna utan ränta?

Så länge du uppfyller långivarnas grundkrav och en kreditupplysning på dig ser bra ut kan du bli beviljad ett lån utan ränta och avgifter. En förutsättning är att din återbetalningsförmåga ser okej ut och att dina inkomster är högre än dina utgifter.

Grundkraven för räntefria lån är samma som de allra flesta SMSlån:

 • Du har en månadsinkomst på minst 12 500 kr
 • Du är 18–75 år
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har tillgång till BankID
 • Du har ingen skuld hos Kronofogden
Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.