Covid-19 statistik

Lästid ca

Fler arbetslösa letar lån sedan covid-19

Coronapandemin har satt stora spår i många branscher. Flera branscher har drabbats hårt medan andra ökat rejält. I finansbranschen ser vi ett ökat intresse kring lån och framförallt från arbetslösa.

I fotspåren av covid-19 och coronapandemin har många företag det tufft och kämpar för sin överlevnad. Många resebolag, restauranger, butiker och företag i nöjesbranschen har gått i konkurs eller har svårt att överleva. Samtidigt är det företag i vissa branscher som går bättre än någonsin.

Arbetslösheten fortsätter öka i Sverige

Enligt arbetsförmedlingen varslades 838 personer om uppsägning förra veckan (vecka 46) och sedan början av mars har 110 779 personer varslats. Sverige har nu en arbetslöshetsnivå som uppgår till 8,8 procent, totalt 454 330 personer. När vi skrev om Covid-19 i april hade vår finansminister Magdalena Andersson (S) precis sagt att regeringen förväntar att arbetslösheten kommer stiga till 9 procent under 2020.

Regeringen förväntar att arbetslösheten kommer stiga till 9 procent under 2020

Med tanke på den ökade smittspridningen som sker nu kommer arbetslösheten säkerligen inte minska och vi kan mycket väl hamna på en arbetslöshetsnivå över 9 procent innan året är slut.

Intresset kring lån har ökat markant

Vi har analyserat sökbeteendet på Google.se inom lån de senaste tolv månaderna som tydligt visar att intresset kring lån har ökat under årets lopp och framförallt från personer som är arbetslösa eller saknar fast inkomst eller jobb.

Tabellen visar ett urval av de sökfraser där sökvolymen ökat markant de senaste tolv månaderna. Statistiken kommer från Google och gäller från oktober 2019 fram till september 2020. Den data vi kan få från Google släpar cirka en månad, vilket gör att vi ännu inte har något data för oktober 2020.

Sökfråga Trend*
låna pengar utan fast jobb +1000 %
låna pengar utan deklarerad inkomst +750 %
låna pengar bostad +467 %
låna pengar snabbt och enkelt +336 %
låna pengar direkt utan inkomst +300 %
låna pengar utan fast inkomst +240 %
lån arbetslös +200 %

*Senaste 12 månaderna på Google

Trenden är ganska tydlig, allt fler arbetslösa och personer som inte har fast jobb googlar efter lån samtidigt som arbetslösheten ökar i Sverige. Vi ser samtidigt att låneförfrågningarna här på LånUtanUC ökat kraftigt för låna pengar som arbetslös och låna pengar utan inkomst, parallellt med att sökvolymerna ökat på Google. 

Söktrend för låna pengar utan fast jobb

Bilden ovan visar sökvolymen för sökfrasen [låna pengar utan fast jobb] på Google månad för månad. I maj och och juni började sökvolymen öka från cirka 20 sökningar/månad till 110 sökningar/månad i september.

Den procentuella ökningen på sökfraserna beror till stor del i hur låg eller hög sökvolymen var från mätperiodens start till mätperiodens slut. Från 20 sökningar/mån till 110 sökningar/mån blir större procentuell ökning än exempelvis från 100 till 200.

Personer verkar också fått ett ökat intresse för att [låna pengar snabbt och enkelt]. I oktober 2019 låg sökvolymen på denna sökfras på 110, i september 2020 låg den på 480.

Utan en inkomst är det svårt att bli beviljad lån. Om man blir beviljad ett lån utan inkomst är det oftast SMS-lån (snabblån). Det är inte bara den typen av låneförfrågningar som som fått ett ökat intresse under coronapandemin, även många sökfraser kring bolån har ökat rejält de senaste månaderna. Många rapporter visar att bostadsmarknaden inte gått ner trots covid-19. Sökfrasen [låna pengar bostad] är ett exempel på sökfraser som ökat inom bolån.

Söktrend för låna pengar bostad

Exempel på andra sökfraser som ökat inom bolån är:

  • lån amorteringskrav (+800 %)
  • lån per kvadratmeter brf (+467 %)
  • lån bygga hus (+267 %)
  • bolån jämförelse (+213 %, från 320 sök/mån till 1000 sök/mån)
Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter