Hund i en hängmatta

Lästid ca

Svenskarna finansierar semestern med sparpengar

Enligt en ny undersökning finansierar drygt 8/10 svenskar sin semester genom sparade pengar. Endast 1 % finansierar semestern med krediter.

Företaget NOVASOL har genomfört en undersökning som visar att 86 % av de tillfrågade finaniserar sin semester genom sparade pengar. Så lite som en procent tar kreditlån för att få pengar till semestern. Semestern kan lätt bli en kostsam historia om man inte sätter en budget som man håller sig till och om man använder lönen till de extra utgifterna man får från exempelvis resor, konsumtion och nöjen.

Jag tycker det är positivt att se att så många sparar till sin semester. Speciellt idag när det är lätt att exempelvis ta ett snabblån

Så säger Torbjörn Fredman som är Nordenchef på NOVASOL och såhär svarade de tillfrågade mest i undersökningen på frågan hur de finansierar sin semester:

  • Med sparade pengar (86 %)
  • Det varierar (7 %)
  • Lön från den månaden (6 %)
  • Kreditlån/kredit (1 %)

I undersökningen deltog 1395 personer och med ännu fler deltagare ska vi vara medvetna om att resultaten kan se annorlunda ut. Det är trots allt positivt att så många sparar pengar till sin semester istället för att ta lån.

Vad du kan göra om pengarna är slut efter semestern

Om hela din lön gått åt under semestern och sparkontot är tomt kan det vara några jobbiga veckor till nästa löning. Här är några tips på vad du kan göra för att täcka upp till nästa lön kommer.

  • Se över dina prylar och försök sälja saker du inte använder eller behöver genom exempelvis Facebook Marketplace eller Tradera.
  • Har du en bra relation till din chef eller ekonomichef kan du ibland be om ett förskott på lönen.
  • Fråga dina föräldrar eller någon vän om du kan låna en tusenlapp eller två tills löningen kommer.
  • Plocka bär och svamp i skogen som du säljer till någon lokal matbutik.

Som sista utväg om inget annat är möjligt kan du ansöka om ett lån utan ränta som en del långivare erbjuder till nya kunder. Hos Loanstep kan du exempelvis låna 1000–5000 kr i 14 dagar räntefritt helt utan några uppläggningsavgifter eller andra kostnader.

Tänk på att låna så lite pengar som möjligt och sätt upp en stenhård budget till nästa löning. Dra ner på alla nöjen och onödiga utgifter som skräpmat och alkohol.

Ha en fortsatt skön sommar!

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter