Finns det snabblån helt utan krav?

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.
Innehåll i guide

Nej, det finns inga snabblån helt utan krav eftersom det är olagligt enligt konsumentkreditlagen. Långivaren måste göra en prövning och om du inte har förutsättningar att betala tillbaka får de inte låna ut pengar till dig. Lagen specificerar dock inte hur kreditprövningen ska göras, vilket skapar utrymme för kreditgivarna att göra en egen bedömning. Därför varierar nivån på kraven ganska mycket och det finns bolag som är väldigt mycket mer generösa än andra i sin bedömning.

Det finns långivare som har lägre krav än andra, men alltså inga snabblån utan krav. Vanliga krav som långivare har utöver att du måste bli godkänd vid en kreditprövning är:

  • Du är minst 18-21 år (ålderskravet varierar)
  • Du har en deklarerad inkomst eller en månadsinkomst på minst 8300-12 500 kr (i regel högre krav för högre lånesummor)
  • Du har inga betalningsanmärkningar (vissa långivare godkänner anmärkningar)
  • Du har inget skuldsaldo hos Kronofogden
  • Du är folkbokförd i Sverige
  • Du har ett svenskt bankkonto
  • Du har ett mobilnummer eller kan legitimera dig med e-legitimation
  • Du har en epostadress

Tips: Du kan jämföra SMSlån med hög beviljandegrad här!

Kan jag få lån om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det finns många långivare som låter dig låna pengar trots att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Det kommer dock att påverka räntan negativt eftersom du kommer att klassas som en "högriskkund".

Kan en långivare se att jag har fått avslag från andra långivare?

Det beror på lite på. Har du tidigare sökt lån hos en kreditgivare som tar kreditupplysningar via UC så syns det för andra långivare som använder UC. Det kan därför vara värt att kolla upp vilken leverantör av kreditupplysningar som långivarna använder sig av. Andra vanliga kreditupplysningsleverantörer är Bisnode och Creditsafe.

Jag har en timanställning och väldigt ojämn inkomst - kan jag få lån då?

Ja, det är din årsinkomst som långivarna ser när de får kreditupplysningen. Vissa långivare har krav på en viss månadsinkomst medan andra kollar på att du har en deklarerad inkomst. Det kan dock vara bra att lägga undan lite pengar de månader du får ut en högre lön för att vara säker på att kunna betala lån och räkningar även de månader då din inkomst är lägre.

Jag har inget jobb. Är det omöjligt att få lån då?

Nej, det behöver det inte vara, även om det så klart blir svårare. Det finns flera långivare som inte har något inkomstkrav, men de gör ändå en helhetsbedömning och undersöker om de tror att du kommer att kunna betala tillbaka. Du kan läsa mer om att låna pengar utan jobb här!

Varför är det så olika krav hos långivarna?

Olika kreditgivare har olika riskprofil. Vissa vill vända sig till trygga kunder och kan då erbjuda en lägre ränta. Vissa har valt att lägga sig längre ut på riskskalan och vill då också har bättre betalt för sina lån.

Jag har en skuld hos Kronofogden. Kan jag få lån då?

Du kommer inte att få något snabblån om du har en aktiv skuld hos Kronofogden. Men det finns andra vägar om du behöver låna pengar. Det bästa alternativet brukar vara att försöka få till ett så kallat omstartslån. Det innebär att du samlar dina lån och krediter i ett nytt lån och löser din skuld hos Kronofogden.

Alla frågor och svar