Vanliga frågor om lån, lånekrav och ansökningar
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om att låna pengar, snabblån och privatlån. Har du en fråga som du inte får svar på här? Kontakta oss så svarar vi på dina frågor.
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om att låna pengar, snabblån och privatlån. Har du en fråga som du inte får svar på här? Kontakta oss så svarar vi på dina frågor.
Hur får man BankID?
För att få BankID på datorn eller i mobilen (Mobilt BankID) behöver du logga in hos din bank, antingen på webben eller i bankens mobilapp. Där kan du beställa BankID eller Mobilt BankID och följa instruktionerna.
Tänk på att du troligtvis behöver din säkerhetsdosa och bankkort för att kunna beställa BankID.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Vad är effektiv ränta?
Den effektiva räntan på lån är den totala räntekostnaden som lånet kostar, inklusive avgifter. I den effektiva räntan beräknas bland annat den nominella räntan, uppläggningsavgift, fakturaavgifter, månadsavgifter och uttagsavgifter.
Räntekostnaden för lån kallas nominell ränta och en effektiv ränta är med andra ord den nominella räntan plus alla avgifter.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Vad är ett minilån?
Ett minilån är ett annat namn för snabblån eller SMSlån. Det är ett lån där du kan låna en mindre summa pengar och där löptiden för lånet oftast är runt en månad. Med ett minilån kan du låna mindre belopp när det uppstår situationer där det behövs en tillfällig förstärkning av kassan. Det kan vara en bil som plötsligt går sönder eller någon annan oväntad utgift. Idén med ett minilån är att processen från ansökan till att pengarna finns på kontot skall vara så snabb och smidig som möjligt.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Vad är högkostnadskredit?
Alla lån som har en effektiv ränta på 30 procent eller mer över Riksbankens referensränta räknas som högkostnadskrediter.
Referensräntan är för närvarande 0,00 procent, vilket betyder att alla lån som idag har en effektiv ränta på 30 procent eller högre räknas som högkostnadskrediter.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Vad är ränta på lån?
Så snart du ska ta ett lån så tillkommer det en ränta. Det är långivaren som sätter räntan för lånet och denna styrs av olika faktorer. Därför kan räntan se ut på lite olika sätt beroende på lån och vem som lånar ut pengarna och det är ett av de viktigaste begreppen att ha koll på om du vill låna pengar.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Vad är ränteavdrag på lån?
Ränteavdrag på lån betyder att du gör ett skatteavdrag på dina räntekostnader. Du får tillbaka en del av dina räntekostnader på skatten och ränteavdrag gäller alla lån förutom studielån, exempelvis CSN.
Skatteverket kallar ränteavdragen för Skattereduktion för underskott av kapital. Det kan låta krångligt men det är det inte.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Bryttider för överföring mellan banker?
Att banköverföringar hos vissa banker går på samma dag, medan banköverföringar hos andra banker tar flera dagar, är något som förvirrar många. Det finns dock en väldigt enkel, eller åtminstone förtydligande orsak till detta. Det är nämligen så att olika banker har olika bryttider. Det är dessa bryttider som avgör när din banköverföring går igenom och hur snabbt du får pengarna på kontot.
För dig som är kund hos en bank sker banköverföringarna i de allra flesta fall redan samma dag. Är du däremot inte kund hos den bank du ska göra en banköverföring hos behandlas denna enligt bankens bryttider. Det kan med andra ord vara bra att hålla koll på vilka olika bryttider storbankerna har, något vi går igenom nedan!
Vill du veta mer? Läs mer här!
KALP-kalkyl – vad är det?
För dig som ska ansöka om ett lån kan det vara smart att göra en så kallad KALP-kalkyl, det vill säga en kvar-att-leva-på-kalkyl. KALP står nämligen för "kvar att leva på", vilket är en uträkning som banker och långivare använder sig av då de vill ta reda på din ekonomiska situation. Detta gör de för att mäta din återbetalningsförmåga.
Din återbetalningsförmåga är i sin tur avgörande för om och hur mycket du kan få låna. Genom att göra denna uträkning kan långivare säkerställa att du som låntagare inte riskerar att överbelåna dig själv, vilket är en trygghet för såväl dem som för dig. Beroende på vilken bank eller långivare du vänder dig till kan kravet på KALP – kvar att leva på – variera.
Långivare använder sig av olika kalkyler och ger dig då olika resultat. Något som däremot är gemensamt för samtliga långivare är att du som ansöker om lånet måste ha en positiv summa kvar på kontot efter att dina kostnader dragits av, annars blir du inte godkänd lånet.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Lån med borgensman?
Att ansöka om ett lån med borgensman är i princip samma sak som att ansöka om ett lån med en medlåntagare. Skillnaden mellan de två tillsatta låntagarna är att man mer specifikt säger att en borgensman går i god för dig som huvudlåntagare, medan man med en medlåntagare säger att det är en andra, lika ansvarig part i lånet.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Vad är medlåntagare?
Att låna med medlåntagare (medsökande) betyder att du ansöker om lån tillsammans med någon. Både du och medlåntagaren är gemensamt betalningsansvariga för lånet.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Vad är SEKKI?
SEKKI står för Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation och är en blankett, eller formulär, med förhandsinformation avseende ett kreditavtal enligt EU-standard.
Enligt konsumentkreditlagen 8 § måste kreditgivare ge dig information om krediten i den så kallade SEKKI-blanketten innan du tecknar dig för ett lån.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Hur kan jag få lån när alla säger nej?
Har du hamnat i en situation där det är svårt för dig att få lån? Kanske har du fått en betalningsanmärkning eller saknar en fast inkomst? Då kan det vara skönt att veta att det faktiskt finns långivare som är beredda att hjälpa dig.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Kan jag få lån trots skuld hos Kronofogden?
Har du någon gång missat att betala en räkning eller hamnat i en ekonomisk knipa kan detta lett till en anmärkning hos Kronofogden. Detta försvårar mycket i det dagliga livet. Är du i behov av att ta ett lån blir dina valmöjligheter betydligt färre. De flesta banker och långivare kräver att du inte har några betalningsanmärkningar för att bli beviljad ett lån. Dock finns det ett par stycken företag som kan bevilja dig trots att du har en betalningsanmärkning. De tittar istället på din nuvarande ekonomiska situation.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Kan jag låna pengar som arbetslös?
Att vara arbetslös och ha en ansträngd ekonomi är mer är förståeligt. Men att ta lån utifrån en sådan situation är inte helt enkelt. En bank eller en långivare kräver i större grad att du som låntagare ska ha en typ av inkomst för att vara säker på att du kan betala tillbaka lånet inom avtalad tid. Det kan ställa till det för dig som är arbetslös om du vill låna pengar, men det finns en del alternativ även för dig som saknar jobb. Vissa långivare kan acceptera mindre låneförfrågningar även om du inte har något jobb för tillfället.
För att bli beviljad ett lån som arbetslös är ett tips att ansöka om lägre belopp, det ökar chansen markant. Saknar du jobb och en bra månadsinkomst är det inte så lätt att exempelvis få ett lån på 15 000 kr.
Vill du veta mer? Läs mer här!
Kan jag låna pengar utan inkomst?
Normalt sett är det svårt att få ett lån om du saknar en fast inkomst. Kreditgivare har i regel ett inomstkrav för att man ska få låna pengar, både för privatlån (blancolån) och snabblån (SMSlån). Det kan dock finnas en chans att bli beviljad snabblån även om du saknar inkomst för tillfället. Långivaren tittar på din nuvarande situation och gör en bedömning om du klarar av att betala tillbaka lånet. Är svaret ja kan du bli beviljad ett lån.
Vill du veta mer? Läs mer här!