Kan jag få lån trots skuld hos Kronofogden?

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.
Innehåll i guide

Har du någon gång missat att betala en räkning eller hamnat i en ekonomisk knipa kan detta lett till en anmärkning hos Kronofogden. Detta försvårar mycket i det dagliga livet. Är du i behov av att ta ett lån blir dina valmöjligheter betydligt färre. De flesta banker och långivare kräver att du inte har några betalningsanmärkningar för att bli beviljad ett lån. Dock finns det ett par stycken företag som kan bevilja dig trots att du har en betalningsanmärkning. De tittar istället på din nuvarande ekonomiska situation.

Vi vill börja med att säga att om du har obetalda skulder hos Kronofogden så är det i princip omöjligt att bli beviljat även ett mindre lån. Du bör då i första hand fokusera på att bli skuldfri hos Kronofogden. Har du endast en betalningsanmärkning så kan du bli beviljad ett lån på en mindre summa. Om långivaren bedömer att du har möjlighet att betala tillbaka baserat på din nuvarande situation så kan du få ett ja på din ansökan. Det är då otroligt viktigt att du senare kan betala tillbaka pengarna.

Om du endast har betalningsanmärkningar

På vår sida för lån med betalningsanmärkning hittar du en lista på lämpliga långivare som kan tänka sig att låna ut pengar även om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Du kan fylla i din ansökan direkt på nätet och får då svar inom ett par timmar. Om du blir godkänd för ett lån har du normalt pengarna på ditt bankkonto inom samma vardag. Detta varierar dock lite beroende på vilken bank du har. Som längst tar det en bankdag innan pengarna finns på ditt konto. I din ansökan får du ange uppgifter om din ekonomiska situation och verifiera dig med BankID.

Det som långivaren främst tittar på är din nuvarande ekonomiska situation, hur många anmärkningar du har, hur hög skulden var och hur långt tillbaka i tiden anmärkning ligger. Låt oss säga att du nu har fast jobb och sitter med en anmärkning som ligger 4 år tillbaka i tiden. Då är det stor chans att du får ja på din ansökan. Vi vill dock råda till att endast ta ett lån om du verkligen inte hittar något annat sätt att lösa din situation. Det kan bli kostsamt om du inte kan betala tillbaka.

Alla frågor och svar