Vad är ett snabblån?
Snabblån är en av alla benämningar som finns för mikrokrediter och är även känt under andra namn som till exempel SMS-lån, mobillån, telefonlån och internetlån. Ett snabblån är ett lån utan säkerhet, vilket betyder att du kan låna till vad du vill.
Från början ansökte man om snabblån via SMS, numera sker de flesta ansökningar online på långivarnas webbplatser. I Sverige kallades denna lånform från början för SMS-lån men TV och media har myntat egna namn vilket har gjort att snabblån idag har många benämningar.
Vanliga kännetecken för snabblån
Konceptet snabblån kommer ursprungligen från USA där låneformen kallades [payday loan]. Tanken från början med snabblån var att låna ut en relativt liten summa pengar med en hög ränta och med villkoret att lånet återbetalas när låntagaren får sin nästa lönecheck. I Sverige etablerades snabblånen under tidigt 2000-tal och har sedan dess blivit väldigt populärt just på grund av sin enkelhet och korta väntetid innan pengarna kommer in på kontot.
Lånesummorna på snabblån brukar ligga mellan 1 000–5 000 kr men vissa långivare kan låta dig låna summor upp till 50 000 kr. Din kreditvärdighet och ekonomiska situation kan påverka hur stort snabblån du kan bli beviljad.
När snabblånet introducerades på den svenska marknaden hade de flesta lån 30 dagars återbetalningstid. Snabblånen har förändrats en del sedan dess i Sverige, idag finns flexibla återbetalningstider och många snabblån har blivit kreditlån i stället. Med en kontokredit kan betala av i egen takt och ha möjligheten att kunna göra nya uttag, likt ett kreditkort.
Ansök om snabblån online
Vill du ansöka om ett snabblån gör du det enkelt online på långivarens webbplats och låneansökan tar oftast bara några minuter.
För snabbast godkännande och utbetalning behöver du kunna identifiera dig med BankID eller annan e-legitimation.
På vissa snabblån kan du fortfarande ansöka om lån via SMS men vanligast är att man ansöker online.
Detta är snabba lån
På samma sätt som det finns många benämningar för snabblån finns det också olika tolkningar av vad snabba lån är. Det generella svaret är givetvis att det går snabbt att ansöka, få besked och lånet utbetalt.
I folkmun är snabba lån samma sak som snabblån med egenskapen att det går snabbt att ta ett lån. Sen finns det olika definitioner av vad snabbt är, en minut, en timme eller en dag?
Det finns snabblån som ger svar på ansökningar direkt eller inom några minuter. Det finns även de som gör utbetalningar av lån till vissa banker när som helst på dygnet. Vad som gör om snabblån räknas som snabba lån eller inte är upp till dig att avgöra.
Det bästa snabblånet
Vilket är det bästa snabblånet? Det kan du själv endast avgöra. Alla låntagare har olika förutsättningar, kreditvärdighet och önskemål.
I vår jämförelse av snabblån kan du se de viktigaste lånevillkoren att jämföra, t.ex.:
- Ränta
- Löptid
- Uppläggningsavgift
- Övriga avgifter
- Inkomstkrav
- Utbetalningstider
Att välja det lån som har lägst ränta kanske inte är bäst för att exempelvis inkomstkraven är högre än din nuvarande inkomst. Du själv kan bara avgöra vilket snabblån som är bäst.
Jämför våra snabblån
Bästa snabblånen du kan ta utan UC
Vem kan bli beviljad ett snabblån?
Grundkraven för att kunna bli beviljad ett snabblån är vanligtvis låga i förhållande till exempelvis bolån och billån. Så länge du har en fast inkomst (deklarerad inkomst kan räcka), ingen skuld hos Kronofogden och din ekonomiska situation inte är allt för dålig kan du bli beviljad ett snabblån. De låga kraven på snabblån kommer sig av att lånebeloppen är låga, löptiderna är korta och samtidigt som räntan är hög jämfört med många andra låneformer.
Grundkrav för snabblån är ofta att du
- Är mellan 18-75 år
- Är svensk medborgare
- Har svenskt personnummer
- Har ett svenskt bankkonto
- Har inte skyddat identitet
- Är folkbokförd i Sverige
- Har en inkomst, vanligt krav mellan 8 000–15 000 kr/mån eller deklarerad inkomst
- Har ett mobilnummer och e-postadress
- Kan identifiera dig med BankID eller e-legitimation
- Inte har något skuldsaldo hos Kronofogden
- Blir godkänd vid en kreditupplysning
Hög ränta
När snabblånen dök upp på svenska marknaden fanns i princip inga regler för hur höga räntor eller avgifter långivarna fick ta ut, ett snabblån kunde ha flera hundra procents effektiv ränta för ett lån på 30 dagar. Idag får den nominella räntan på snabblån inte vara högre än 40 procent över Riksbankens referensränta. Om referensräntan är 1% får räntan på snabblån inte vara högre än 41%.
Många snabblån har en ränta runt 38–39%, strax under gränsen för hur höga de får vara. Senaste åren har en del nya snabblån lanserats, exempelvis Fairlo och Monara, med mycket lägre ränta än så.
När man jämför snabblån är den effektiva räntan viktigt att titta på. Effektiv ränta är den totala räntekostnaden inklusive ränta och avgifter. Den effektiva räntan påverkas av löptiden för snabblånet, eventuella aviavgifter och löpande avgifter. Utan att veta löptid är den effektiva räntan omöjlig att räkna ut.
Snabblån är ofta en högkostnadskredit
De flesta snabblån är så kallade högkostnadskrediter. Att ett snabblån är en högkostnadskredit innebär att den effektiva räntan på lånet är 30 procent eller högre.
Givetvis finns det snabblån som har effektivränta under 30 procent och som därmed inte räknas som högkostnadskredit.
När är snabblån lämpliga?
Är det lämpligt att ta ett snabblån och i så fall när? Det beror exempelvis på hur mycket du lånar, under hur lång tid och om din ekonomi har bra marginaler för att klara av att betala av ett lån med så hög ränta som snabblån har.
Snabblån kan vara ett bra sätt att lösa en tillfällig ekonomisk knipa under en eller några få månader om du inte har möjlighet att låna av exempelvis familjemedlem eller vän. I slutändan är det upp till dig att avgöra om du är beredd att betala de kostnader som snabblånet kostar.
Många låntagare som tar snabblån gör det för att betala en oförutsedd utgift eller för att klara sig till nästa lön. Huvudsaken är att snabblån inte tas om och om igen. Undvik att ta snabblån med långa löptider, de resulterar ofta i att lånet totalt kostar mycket i ränta och avgifter.
Då är det inte lämpligt att ta ett snabblån
Generellt brukar vi avråda från att ta ett snabblån om avsikten med lånet exempelvis är att:
- Finansiera spelande
- Festa
- Resa
- Shoppa
- Betala av andra snabblån och krediter
- Köpa aktier
Att tänka på innan du tar ett snabblån
- Räkna på lånet, har du möjlighet att betala tillbaka lånet inom tidsfristen?
- Undvik snabblån med långa löptider, så kort löptid som möjligt är i regel bäst och billigast
- Kan du låna av en kompis/familjemedlem eller är snabblån ett måste?
Innan du tackar ja till ett snabblån råder vi dig att göra en KALP-kalkyl. Det är en kvar-att-leva-på-kalkyl där du räknar på inkomster och utgifter. På så vis kan du enkelt avgöra om din ekonomi har utrymme för snabblånet och om du kommer kunna betala tillbaka det inom avtalad tid.
Lagar och regler
Långivare som erbjuder snabblån får inte ta ut vilka räntor och avgifter de vill. Långivarna måste förhålla sig till konsumentkreditlagen och de står samtidigt under Finansinspektionens tillsyn.
Konsumentkreditlagen innehåller många bestämmelser. För snabblån gäller bland annat:
- Räntan får inte vara högre än 40% över Riksbankens referensränta
- Löptiden på ett snabblån får endast förlängas en gång
- Kostnaden för ett snabblån får inte överstiga det ursprungliga kreditbeloppet, ett lån på 1000 kr får som högst kosta 2000 kr
- Marknadsföring av snabblån måste ske måttfullt
Ångerrätt för snabblån
Har du tagit ett snabblån men det ekonomiska problemet löste sig eller om du helt enkelt ångrat dig kan du utnyttja ångerrätten som framgår i konsumentkreditlagen 21§. Ångerrätten börjar räknas från den dag du ingår avtal med långivaren eller den dag du får dokumentation om kreditavtalet från långivaren.
Utnyttjar du ångerrätten inom 14 dagar ska hela lånebeloppet betalas tillbaka till långivaren inom 30 dagar. Du måste också betala ränta för de dagar du haft pengarna.
Om du inte kan betala
Har du tagit ett snabblån och mot förmodan inte kan betala en faktura tillkommer det oftast fler avgifter i form av påminnelseavgift, dröjsmålsränta, amorteringsplan och inkassoavgift. En obetald faktura på snabblån och lån kan snabbt få skulden att växa med stora summor.
Får du svårt att betala tillbaka lånet är det bästa du kan gör att kontakta långivaren och försöka hitta en lösning. Du kan få stöd hos budget- och skuldrådgivningen i din kommun.