Vad är rapporterar till UC?

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.
Innehåll i guide

Om en långivare tar kreditupplysning på låntagaren hos UC (Upplysningscentralen) så registreras upplysningen där och blir synlig i 12 månader för andra frågeställare.

Om en långivare rapporterar till UC betyder det enbart att information om ditt lån eller kredit skickas och registreras hos UC. En långivare som gör kreditupplysningar hos exempelvis Bisnode kan ändå rapportera ditt lån till UC. Efter en avslutad kredit eller lån är information om dessa synliga i UCs register i 12 månader.

Varför rapporterar vissa långivare till UC?

Det kan finnas flera anledningar till att en del långivare rapporterar till UC trots att dom inte använder UC för sina kreditupplysningar. För dig som är ute efter just lån utan UC kan det vara oönskvärt om långivaren ändå rapporterar till UC.

Endast de kreditgivare som rapporterar in uppgifter om krediter till UC får i sin tur ta del av uppgifterna

Som det framgår på www.uc.se/hjalp--kontakt/kreditupplysning/vilka-lan-och-krediter-finns-med-i-min-kreditupplysning/ får endast långivare som rapporterar till UC hämta ut uppgifter om låntagare hos dom. Med andra ord kan det vara så att långivare tar kreditupplysning hos ett annat kreditupplysningsföretag än UC men ändå använder UC för att hämta information om dig därifrån.

En annan anledning till att långivare rapporterar till UC kan vara att de vill främja en sund kreditgivning. I Finansinspektionen (FI) Konsumentskyddsrapport från februari 2020 framgår det att FI vill försöka ta fram ett system där långivare kan se låntagarens alla skulder vid kreditprövningar.

Vad är det som rapporteras till UC?

Framförallt rapporterar långivare information om kreditgränser och nyttjade krediter till UC och dessa uppgifter blir sedan synliga i UC-rapporter. UC uppdaterar sitt kreditregister en gång i månaden med den information som långivare rapporterar till dom.

I UC-rapporter finns information om:

  • blancolån
  • avbetalningskrediter
  • kortkrediter
  • bolån med säkerhet i fastighet eller bostadsrätt

Information om lån i UC-rapport

På bilden ovan visas exempelvis information om aktuella krediter/lån i en UC-rapport. Långivare som hämtar information från UC kan alltså bland annat se antal lån och krediter, kreditgränser, nyttjade krediter och olika typer av lån.

Vill du låna pengar utan vare sig UC-kreditupplysning eller UC-rapportering kan det vara bra att dubbelkolla så att långivaren inte rapporterar till UC - inte bara vilket företag som används för kreditupplysningarna. Annars är risken stor att information om ditt lån ändå blir synligt i UCs register!

Alla frågor och svar