Lästid ca
FI vill synliggöra alla skulder vid kreditprövning
I Finansinspektionens (FI) Konsumentskyddsrapport för 2020 framgår det bland annat att FI vill tillsätta en utredning för att ta fram ett system där långivare kan se låntagarens alla skulder vid kreditprövningar.
Igår släppte FI sin Konsumentskyddsrapport som innehåller Finansinspektionens två största prioriteringar inom konsumentrisker för 2020:
- Osund kreditgivning
- Rådgivning och försäljning av produkter till konsumenter utanför den målgrupp som produkten var tänkt att riktas till
Under 2019 ökade konsumtionslånen (snabblån och blancolån) med åtta procent från 2018 och 15 procent av konsumtionslånen gick till inkasso. Idag syns inte låntagarens lån och skulder på kreditupplysningar, vilket gör att lågivaren kan få fel bild av låntagarens kreditvärdighet och ekonomiska situation.
Den finns en risk att konsumenten får lån som den inte borde ha, säger Anders Dölling, rådgivare på Finansinspektionen till SvD
FI vill att regeringen tillsätter en utredning för att undersöka om det går att skapa en kreditsystem som gör att långivare får en bättre helhetsbild av låntagarens befintliga skulder.
Det här kan bidra till att bli ett verktyg mot överskuldsättning, säger Anders Dölling till SvD och nämner bland annat Norge som sedan i fjol har en sådan modell.
FI har kartlagt nya konsumtionslån under de två senaste åren. FI:s rapporter om konsumtionslån visar att 17 procent av låntagare som tog blancolån 2018 fick minst en påminnelse under lånets första fem månader. Enligt FI är det ett problem att så stor andel låntagare får en påminnelse så snabbt efter att de tagit lånet.
Att bara den enskilde konsumenten glömmer betala är inte troligt. Det ger skäl att undersöka om det förekommer brister i företagens kreditprövningar, skriver FI i rapporten
Vår syn på föreslaget kreditsystem
Att kreditgivare inte ser låntagarens befintliga lån på kreditupplysningar gör att de kan få fel helhetsbild av kreditvärdigheten. Låntagare måste uppge information i låneansökan såsom inkomst, boendeform, utgifter och kostnader för andra lån. Låntagaren kan såklart uppge felaktig information som gör att kreditvärdigheten ser bättre ut än vad den är. Föreslaget kreditsystem tycker vi är helt rätt väg att gå för att undvika att de personer som är i farozonen att bli överskuldsatta.
Utöver ett samordnat kreditsystem anser vi också att regeringen behöver införa hårdare regler och tak för kreditlån med dyra månadskostnader och långa löptider. Dessutom är priser och villkor fortfarande otydliga hos många kreditgivare, vilket medför att låntagare tar lån utan att helt vara på det klara med vad lånet kommer kosta.