Pengar på tork

Lästid ca

Den svenska penningtvättskandalen

Det var nog ingen i Sverige som missade den penningtvättskandal som uppdagades så sent som i november förra året (2019). Det hela handlade då om att SEB misstänktes för att ha utfört grova brott i form av penningtvätt i Baltikum.

Sen detta uppdagades har misstänksamheterna kvarstått bland flera aktörer landet över, inte minst hos finansinspektionen som fortsatt det intensiva arbetet. Fram tills inte alls så länge sen var bevisen inte helt fastställda – men nu verkar det vara ändring på det.

Finansinspektionens utredningar om huruvida SEB varit involverade i denna skandal har pågått för fullt fram till så sent som idag. Men, trots att utredningarna påbörjades redan i november förra året var det inte förrän i juni i år som SEB fick sina faktiska böter. Och det inte för att det fastställts att de varit delaktiga i penningtvätten, utan för deras bristfälliga hantering av att motverka det.

Boten landade trots det på närmare 1 miljard kronor, som då skulle ses om en slags kompensation för deras bristfälliga arbete som lett till allvarliga konsekvenser i deras dotterbanker i Baltikum. Däremot var det inte för alls så länge sen som finansinspektionen återigen gick ut med nya bevis som tyder på hur SEB varit delaktiga i de smutsiga penningtvättarna.

Nya besked om misstänksamheten

Den 23:e september i år gick Uppdrag Granskning ut med en nyhet om att de nu kan avslöja SEB och deras delaktigheten i skandalen – beviset om att SEB varit delaktiga i en storskalig penningtvättsverksamhet kan nu styrkas av att amerikanska storbanker larmat om stora transaktioner som gjorts mellan SEB och deras olika underverksamheter.

Och då handlar det inte om några tusentals kronor, utan om hela 8,2 miljarder kronor! De amerikanska storbankerna larmade om detta då de fick fram underlag för ett flertal transaktioner som utförts av SEB mellan år 2007 och 2016. Där var hela 57 av SEBs kunder delaktiga, de flesta med ett säte i Baltikum.

För många av de transaktioner som utförts mellan banken i fråga, dotterbanker och kunder uppvisades de klassiska kännetecknen för att penningtvätt begåtts sinsemellan. Handlade det inte om felaktiga adresser och icke existerande verksamheter kunde de istället koppla ett flertal ägare till diverse skatteparadis och finna mängder av udda transaktioner i kontoflödena.

Fler banker involverade?

Det hela drog alltså i gång under hösten 2019 då SEB misstänktes för delaktighet i penningtvätt, och därefter underrättats ett flertal utredningar av finansinspektionen för att hitta bevis och tydliga underlag. Under det år som gått sen det hela startade har SEB fått 1 miljard kronor i böter, samtidigt som utredningarna fortgår än idag.

Men vad ska egentligen hända nu? Efter att de amerikanska storbankerna larmat om bevis för misstänksamma transaktioner mellan kunder och bank i fråga har utredningarna om SEB bara fortsätt. Och självklart har allt detta påverkat bankens kunder som både har konton, lån och andra investeringar hos företaget.

Det absolut senaste på agendan är dock att även de myndigheterna valt att påbörja diverse utredningar om de svenska bankerna, det vill säga även andra banker än SEB. Det visar sig nu att även Swedbank och Danske bank misstänks för viss delaktighet i form av brott som bryter mot penningtvättsregler, precis som SEB. Ska deras kunder behöva gå igenom samma sak?

Vad händer nu?

Däremot är det rätt oklart vad som händer med detta ärende framöver, och vilka konsekvenser det får. Det är inte heller sagt exakt vilka banker som utreds i denna nystartade härva, men det är ett faktum att detta kommer som en följd av de upptäckter som gjordes för ett år sen och den skandal SEB drog igång.

När utredningarna om det inblandade bankerna har färdigställts har man alltså inte fått svar om än. De amerikanska myndigheterna fortsätter sina utredningar om delaktighet i penningtvätt, ställer frågor och analyserar händelser. Det är bekräftat att utredningarna gör framsteg, men inte hur eller vad det innebär.

Något som däremot kan konstateras är att aktierna tillhörande de drabbade bankerna rent ut sagt rasat som en följd av dessa nyheter. Det går inte att jämföra med det fall som SEB fick genomgå när hela skandalen var som mest inne på marknaden, men tydliga nedgångar har man i alla fall sett. Huruvida detta slutar vet ingen – den som lever får se!  

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter