Kalkylerar ekonomi

Lästid ca

Detta hände efter den nya konsumentkreditlagen

Den nya konsumentkreditlagen som infördes 1/9 2018 skulle göra att mikrolån, snabblån och högkostnadskrediter inte kunde ha flera hundra procents ränta och kosta låntagare hutlöst mycket. Men hur blev det egentligen?

I januari 2018 lämnade regeringen in ett förslag till Riksdagen om att sätta räntetak på så kallade snabblån för att bland annat minska risken för låntagarna att hamna i skuldsättning. Bravo! Excellente! Magnifico! Splendido! Detta ska vi ha, beslutade Riksdagen och var nöjda med beslutet. Nu skulle snabblånsföretagen inte längre kunna ta ut höga kostnader för små lån. Nu några månader efter att den nya lagen infördes kan vi konstatera att det inte riktigt blev så.

Omfördelade kostnader

Innan den nya lagen infördes hade de flesta snabblån endast en ränta på lånet och eventuell fakturaavgift för pappersfakturor. Den nya lagen gör bland annat:

  • Ränta på lån får inte vara högre än i dagsläget drygt 40 %.
  • Den totala kostnaden för ett lån får inte vara högre än lånebeloppet. Ett lån på 2000 kr får alltså inte kosta mer än totalt 4000 kr.
  • Löptiden får maximalt förlängas en gång.
  • Kostnader och villkor för lånen måste vara tydliga för låntagaren.

Som man kan se i vår jämförelse av lån ligger de flesta snabblån nu strax under 40 % i ränta, med några undantag där räntan kan vara runt 25-30 %. Som många spekulerade innan den nya lagen infördes finns det kryphål i den som långivarna nu istället utnyttjar genom att lägga till uppläggningsavgifter, hanteringskostnader och aviavgifter som gör att lånen i princip kostar lika mycket nu som innan lagförändringen.

Flera långivare har tagit bort små lån på två-tre tusen kronor och vissa har också ersatt 30 dagarslån med flera månader som lägsta löptid, allt för att kunna behålla de gamla kostnaderna. Lånen har i stor utsträckning också övergått till rena kreditlån som fungerar likt ett kreditkort. Man ansöker om en kreditgräns och kan ta ut pengar med dyra uttagningsavgifter. Vi tycker att snabblån kan vara en bra räddning om man hamnar i situationer där man snabbt har behov av mindre lån, men den nya lagen har tyvärr inte gjort marknaden till det bättre.

Otydliga priser

Eftersom många långivare har gjort om snabblånen till kreditlån är det i många fall väldigt svårt att kunna se vad ett lån kommer kosta. Det kan finnas exempel där löptiden beräknas på 12-24 månader men det är i princip omöjligt att se vad lånet kommer kosta om man vill betala tillbaka det inom några veckor.

Den nya lagen säger att kostnader tydligt måste framgå men efter att vi på LanUtanUC.com gjort kontroller kan vi kan konstatera att så inte alltid är fallet.

Enda vinnaren är snabblåneföretagen

Den nya konsumentkreditlaget har förvisso några delar som gör det bättre för låntagare av snabblån men med tanke på att lånen i sig inte blivit billigare är regeringens mål med lagen en flopp. Det har snarare blivit samma priser men omfördelade på otydliga tilläggskostnader med ännu rörigare villkor. De enda som vunnit på lagförändringen är snabblåneföretagen själva.

Om det ska bli schysstare villkor för låntagarna måste regeringen göra om lagen så att långivarna exempelvis inte tillåts ta ut startavgifter på små lån. Lagförändringar tar tyvärr lång tid så någon större förändring lär knappaste inte ske inom det närmaste året eller åren.

Per Eriksson
Per har arbetat inom SMSlån och privatlån sedan 2005. Per ansvarar för utvecklingen av LånUtanUC men skriver även fakta om lån, artiklar och granskar långivare.

Fler nyheter