Lästid ca
Så väljer du det bästa snabblånet 2020
Marknaden för snabblån har ändrat mycket de två senaste åren och det kan vara svårt att hålla koll på vilka lån som idag är de bästa. Vi guidar dig till att kunna ta rätt beslut.
Marknaden för smslån och snabblån har förändrats en hel del sedan den nya konsumentkreditlagen om räntetak och lånekrav infördes för snabblån och högkostnadskrediter i september 2018. Snabblån kan vara svårt att jämföra, begripa sig på lånevillkor och veta vilket lån som är det bästa att välja. Nu 2020 är det svårare än någonsin tidigare. Vilket företags som används vid kreditupplysning har också ändrats en del och det är inte längre bara UC som man vill ha så få förfrågningar hos som möjligt.
Innan september 2018 hade snabblånen oftast snarlika upplägg.
- Löptid på 30 dagar
- Räntor långt över 40 procent
- Ingen uppläggningsavgift/startavgift
- Vissa lån kunde förlängas 30 dagar i taget till en dyr kostnad
Den nya konsumentkreditlagen säger att räntan på lån inte får vara högre än 40 procent över Riksbankens referensränta, som höjdes från -0,5% till 0,0% i juli 2019. Så i dagsläget får den högsta nominella räntan på lån vara 40%. Långivarna såg en lucka i lagen och omfördelade kostnaderna istället genom att lägga till fakturaavgifter, startavgifter och uttagsavgifter.
Idag ser snabblånen annorlunda ut.
- Vissa snabblån har ökat minsta löptid till långt över 30 dagar, vissa så mycket som 12 månader, med månadsuppdelad avbetalning
- Många lån har övergått till att bli kreditlån med kreditgränser från 1000 kr till 50 000 kr
- Startavgifter, uppläggningsavgifter och fakturaavgifter har lagts till samtidigt som räntorna sänkts
- Autogiro för avbetalning har blivit vanligare och gör extra amorteringar på lånen svårare och krångligare
Många kreditlån ger en kreditgräns, exempelvis 30 000 kr. Så länge man sköter sina avbetalningar kan man ta ut nya lån upp till 30 000 kr, ibland till en kostnad i form av uttagsavgift. Problemet är att många lockas till att ta kreditlån och sedan tar ut nya lån hela tiden, vilket gör att lånet inte blir avbetalt utan bara kostar ränta varje månad. Avbetalningen på många kreditlån läggs upp med ett minsta belopp som måste betalas varje månad, exempelvis minst 4 % eller 500 kr, vilket av det som är högst. Om man bara betalar det lägsta möjliga beloppet amorteras väldigt lite på lånet och i längden blir den totala lånekostnaden istället skyhög. Kontokrediter kan uppfattas som bra för att kunna plocka ut nya pengar när som helst, men dessa lån blir bara dyra om de inte betalas av snabbt.
Många långivare har krångliga låneexempel som gör att det har blivit väldigt svårt att läsa sig till vad ett lån kommer kosta beroende på löptid och önskad löptid. Ett flertal låntagare har hört av sig med frågor kring deras kreditlån där de betalar underliga räntekostnader för högre kreditgränser än de har beviljats.
Kreditvärdighet hos Bisnode Kredit har blivit viktigare för många långtagare
Bisnode Kredit används av betydligt fler företag vid kreditupplysningar idag än för bara 1-2 år sedan, vilket har medfört att det idag är viktigare med bra kreditscore hos Bisnode. Drygt hälften av alla lån som vi just nu jämför på LånUtanUC använder Bisnode Kredit för sina kreditupplysningar. Övriga använder Creditsafe eller Safenode. Vi ser att många låntagare börjat leta specifikt efter lån som inte använder Bisnode Kredit och framförallt personer som har flera lån eller är återkommande kunder.
Det finns även ett generellt missnöje bland låntagare som anser att Bisnode Kredit har en modell för kreditberäkning som är för hård. Din sammanvägda kreditrisk hos Bisnode Kredit tas fram genom statistiska beräkningar av aktuell information som Bisnode bland annat hämtar från Skatteverket. Hur många kreditupplysningar som gjorts på dig hos Bisnode vägs också in i sannolikheten att du inom tolv månader får betalningsproblem.
Undvik att ta flera olika snabblån
Har du ett befintligt privatlån eller snabblån och får ont om pengar kan det vara lockande att ansöka om nya lån. Risken är att du hamnar i en ond spiral som är svår att ta sig ur och kan leda till att man måste ta nya lån för att betala av befintliga lån.
Om du absolut måste ta ytterligare lån är det bäst att ansöka hos en långivare som inte ingår i samma koncern som den eller de du har aktuellt lån. En del bolag på den svenska marknaden äger flera olika låneinstitut och du kan bara ha ett aktivt lån hos många av dom. I våran lista på långivare kan du enkelt se vilka företag som äger vilka låneinstitut.
Tips för att välja det bästa lånet
- Ansök bara om ett lånebelopp som du kan betala tillbaka när nästa lön kommer
- Undvik kontokrediter så länge du inte vet att du kan amortera av lånebeloppet på kort sikt och inte gör nya uttag
- Ta inte snabblån för att släcka bränder eller för att betala av andra lån
- Välj lån med Creditsafe om du redan har många kreditupplysningar på dig
- Jämför lån i vår jämförelse av lån utan UC som i största utsträckning baseras på bäst villkor
- Många nya långivare erbjuder bättre villkor än etablerade aktörer och kan vara ett bättre alternativ, se alla nya snabblån här